Guvernul Netanyahu nu dorește armistițiu de teamă că pe durata acestuia va fi demis
Postat de Gold FM Radio pe 13 noiembrie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Petru Romoșan a analizat ansamblul poziționărilor și reacțiilor mondiale referitoare la conflictul israelo-palestinian, demonstrând care sunt consecințele pentru geopolitica lumii.
La nivel global, reacția anti-Israel a maselor se intensifică. Pe de altă parte, Israelul și cei câțiva aliați ai săi se încăpățânează să persevereze în ideea unui conflict total. Sâmbătă, a avut loc la Riad, capitala Arabiei Saudite, o întâlnire între Liga Arabă și Organizația de Cooperare Islamică, unde au participat 57 de țări și liderii lor. Acolo s-a decis, practic, soarta palestinienilor. Petru Romoșan a observat că principalii susținători ai palestinienilor nu sunt arabii, așa cum era de așteptat, ci perșii/iranienii și turcii, la care se adaugă indonezienii. Președintele iranian a ținut un discurs extrem de dur la adresa Israelului și SUA, cerând acțiuni și nu vorbe. Liderul Algeriei și al Libanului au propus țărilor arabo-musulmane să rupă legăturile economice și diplomatice cu Israelul și să înceteze aprovizionarea cu petrol a acestei țări și a aliaților săi, o măsură care ar schimba jocul geopolitic imediat cum ar fi aplicată. Acestei propuneri i s-au opus Emiratele Arabe Unite și Bahrain.
În prezent, lumea unipolară, compusă din SUA și aliații/vasalii lor, se opune lumii multipolare, formată din Rusia și China, ca lideri ai acestui bloc, și o bună parte din Orient. În Franța au avut loc ample proteste împotriva antisemitismului, în timp ce în Marea Britanie masele și-au arătat susținerea pentru palestinieni. Susținerea totală pentru Israel pare să vină din SUA, pentru că politicienii depind de comunitatea evreiască; în rândul susținătorilor se numără și Franța. Israelienii sunt profund divizați, atât la nivel popular, cât și politic, iar ceea ce-i dezbină cel mai mult este problema deținuților politici. Rezolvările pe care le propune Netanyahu și guvernul său de extremă dreapta nu sunt eficiente. Principala slăbiciune a lui Netanyahu este chiar faptul că nu-și recunoaște vina pentru izbucnirea războiului. Premierul aruncă vina pe serviciile secrete și pe armată, nefăcând altceva decât să slăbească aceste 2 organisme pentru a-și salva propria piele. Condiția ca Israelul să supraviețuiască și să-și revină ar fi să-și revizuiască de urgență politica de genocid, de carnagiu și de ignorare a comunității internaționale.
„Guvernului Netanyahu îi este frică de un eventual armistițiu sau de pauzele umanitare, pentru că în acest interval ar fi forțat să-și dea demisia. Netanyahu acționează în acest fel dintr-un instinct de conservare, căutând să-și salveze funcția”, a punctat Petru Romoșan. Chiar SUA se pregătesc să-l dea jos pe Netanyahu, pentru că ura maselor îndreptată către Israel se va răsfrânge și asupra Americii.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro