Gușă: Rusia va domina anul 2024 din punct de vedere geopolitic!

Postat de pe 23 ianuarie 2024

(transcrierea editorialului vorbit din emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă!”, de la GOLD FM)

Autor: Cozmin Gușă

Rusia abordează anul 2024 din fotoliul de orchestră. Timp de aproape 2 ani de zile, întregul Occident, condus de către Statele Unite ale Americii, a făcut toate eforturile posibile, posibile, repet, dacă făcea mai multe poate era mai bine, pentru ca să pună Rusia la pământ din punct de vedere al prestigiului internațional, din punct de vedere economic, din punct de vedere politic.

Din punct de vedere politic, a încercat tot felul de jocuri interne în Rusia, și-a amorsat toți spionii disponibili pentru ca să poată să defecteze instituțiile de stat, pentru ca să poată să defecteze serviciile rusești, ca să poată să defecteze, dacă vreți, circuitele dintre administrativ, politic și servicii secrete. N-au reușit. Și Rusia s-a încapsulat, apropo de termenul folosit de noi în ultimele luni pentru a descrie ce se întâmplă în SRI-ul românesc.

Din punct de vedere economic, Rusia s-a încercat să fie izolată, a fost ultra-sancționată, marii miliardari ruși au fost indisponibilizați de resursele lor din băncile controlate de către Occident, proprietățile lor și ale familiilor lor și ale apropiaților lor au fost blocate peste tot, unele rechiziționate, fluxurile financiare atât ale instituțiilor de stat rusești, cât și ale companiilor rusești, cât și ale miliardarilor ruși, s-a încercat să fie blocate. De asemenea, locul de unde Rusia își extrăgea seva, respectiv tranzacțiile energetice s-a încercat să fie blocate. Toate aceste lucruri au fost în zadar, au fost gândite greșit de către Occident, au fost aplicate greșit de către Occident și establishment-ul de putere rusesc a construit alte căi mult mai profitabile de relaționare economică, în special în zona asiatică, cu accent pe China și India, dar mai ales din punct de vedere al eficienței financiare în zona Orientului Mijlociu, făcându-și parteneri nu doar OPEC-ul, foarte important partener, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, dar în mod individual mari puteri regionale, cum sunt Arabia Saudită, chiar Emiratele Arabe Unite, Turcia, dacă ați văzut, ca să ne mutăm puțin din Orientul Mijlociu, mergem în Orientul Mijlociu extins, și respectiv Iranul. Deci din punct de vedere economic Rusia astăzi dansează, dansează ursul rusesc.

Din punct de vedere militar, Rusia a renăscut. Și-a refăcut rapid industria de război, a consumat pe frontul ucrainean toate vechiturile pe care le avea, de la tancurile care se împotmoleau și pe care le-a lăsat pe acolo, că nu mai erau bune de nimic, până la muniția veche, care era pe cale de expirare, a băgat în ventilator tot ceea ce nu mai era necesar, speriind cu fel de fel de plesnitori și mobilizând Occidentul să-și consume resursele militare destul de sofisticate, iar în ultimele șase luni Rusia a ajuns să pună pe piață armamentul de actualitate, așa, ca la un fel de expoziție. N-a fost ajutată militar decât minor, de către Iran cu niște drone, de către Coreea de Nord cu niște muniție, China n-a ajutat-o, pentru că n-a fost nevoie. Rezistând în acest fel militar, având mare grijă ca să nu atace populația civilă din Ucraina, au acționat cu penseta, chiar dacă asta a însemnat mari pierderi financiare sau chiar umane pentru ruși, n-au ajuns într-o formulă reală de diabolizare. Exercițiile propagandistice de diabolizare pentru Rusia nu au avut succes decât pentru alți propagandiști sau pentru oameni care într-adevăr sunt determinați să gândească în acest fel.

Nici Putin n-a murit și nici nu e bolnav. Pare mult mai vivace decât în urmă cu doi ani de zile. Zeci de știri, săptămână după săptămână, ni-l prezentau ca bolnav, în mod sigur bolnav la cap, bolnav de moarte, ba chiar mort de câteva ori, vă reamintesc, chiar Zelenski ne-a explicat asta, că se organizează funeralii pentru Putin. Putin se pregătește să fie ales en fanfare și, ca să revin la concluzie, Rusia pare că va defila în 2024 și eu cred că 2024 va fi anul Rusiei din punct de vedere geopolitic, o Rusie care a preluat în această lună ianuarie 2024 președinția BRICS+, pe care l-a extins de la 6 la 11 state, exact cum și-a propus, o Rusie care va avea beneficiul unui partener strategic subteran al său, mă refer la Ungaria, care va prelua președinția Uniunii Europene de la 1 iulie 2024, o Rusie care va asista la marele scandal din Statele Unite, care va fi pe considerente electorale, americanii se vor sfâșia, în fine, o Rusie, care, într-un pas bine coordonat, de tip economico-militar cu China, va continua să-și impună strategiile prin intermediul BRICS+, dar și a altor organizații, strategii care se vor vedea extrem de clar în felul în care Africa se va subordona deciziei de pe axa Moscova-Beijing și încet, încet o să vedeți că și America de Sud va ajunge în aceeași postură.

Asta este concluzia mea despre Rusia în 2024. Atenție, vor face tot ceea ce va fi posibil, mă refer la acest cuplu Rusia-China, respectiv la cuplul Putin-Xi, care și-au declarat o prietenie fără limite, pentru ca piețele internaționale financiare, energetice și economice să fie total modificate până la finalul acestui an, încât multipolarizarea să devină un fapt, iar Statele Unite să își piardă statutul de hegemon într-un mod certificat public, nu într-un mod faptic, obiectiv, așa cum este astăzi.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background