Gigel Lazăr: Traficul de droguri de risc din România însumează minimum 288 milioane de euro

Postat de pe 22 septembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, Gigel Lazăr, președintele Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului, a dezvăluit cât de răspândită este caracatița traficului de droguri și cum acest flagel din România este susținut, direct sau indirect, de către autoritățile statului.

România este lideră la consumul european de droguri sintetice, potrivit Adevărul. Totodată, rapoartele Agenției Naționale Antidrog, realizate în colaborare cu Centrul de Monitorizare de la Lisabona și EMCCDA, relevă faptul că România a înregistrat un trend crescendo în ultimii ani în ceea ce privește consumul și traficul de droguri, unul dintre cele mai mari din UE. În ultimul an am ajuns la 16,7% consumatori de droguri pe segmentul de vârstă 15-35 de ani, ceea ce, raportat la datele INS, se estimează la aproximativ 980.000-1.000.000 consumatori ocazionali de droguri.

Grav este modul în care guvernele care s-au perindat la putere nu au considerat consumul și traficul excedentar de droguri o problemă de siguranță națională. Deși consumul de droguri creștea exponențial și deși România a fost sufocată și de etnobotanice în anul 2010, guvernul Boc a decis desființarea Agenției Naționale Antidrog prin transferarea ei la Inspectoratul General al Poliției Române pe considerente de reducere de costuri. Țările occidentale investesc în prevenirea și tratamentul consumului de droguri de la 10 milioane de euro (Olanda) până la 1 miliard de euro (Marea Britanie), în timp ce la noi se desființează într-un mod absolut aberant exact instituțiile responsabile și le sunt reduse drastic finanțările.

Traficul de droguri de risc din România însumează minimum 288 milioane de euro. Când vine vorba de drogurile de mare risc, suma crește exorbitant. Oficialii statului au ignorat avertismentele CIADO și ale ANA, fiindu-le frică să recunoască faptul că România are o problemă. Brusc, subiectul drogurilor a fost introdus în CSAT, după ani în șir în care a fost refuzat acest demers. Traficul de droguri nu ar fi posibil fără implicarea autorităților.

România are nevoie urgentă de un sistem integrat de prevenire, evaluare, tratament, asistență și reintegrare socială, fiind astăzi o țară de mare consum. Agenția Națională Antidrog ar trebui să-și recapete statutul de agenție în adevăratul sens al cuvântului și să fie trecută în subordinea premierului, pentru că este nevoie de operativitate în combaterea acestui fenomen.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background