Gigel Lazăr: 20% dintre părinți sunt de acord cu consumul recreațional de droguri

Postat de pe 8 decembrie 2023

Gigel Lazăr, președinte CIADO: Părinții sunt indolenți: 20% dintre ei sunt de acord cu consumul recreațional de droguri al copiilor lor. Există peste 1 milion de consumatori în România.

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, Gigel Lazăr, președintele CIADO, a atras atenția asupra incapacității societății, și în special a părinților, de a înțelege cu adevărat traumele tinerelor generații, preferând întotdeauna să recurgă la marginalizarea și pedepsirea aspră a copiilor, practică mult prea brutală ce nu face decât să-i arunce și mai profund în abisul dependenței.  

În comparație cu alcoolul, drogurile, în special cele sintetice, pot duce la dezvoltarea foarte rapidă a dependenței. Nu este încurajat nici consumul de alcool, și mai ales nu este recomandat consumul de droguri; însă, trebuie remarcat faptul că alcoolul consumat cu moderație și în contextele potrivite are efecte mult mai puțin devastatoare decât drogurile și nu transformă oamenii automat în alcoolici.

Strategia Națională Antidrog este un program bine stabilit, în care fiecare instituție are o responsabilitate bine definită. Gigel Lazăr s-a declarat neplăcut surprins de implicarea insuficientă a primăriilor și a consiliilor județene, care au alocat, la nivel național, doar 0,7% din necesarul pe care trebuiau să-l aloce. Totodată, nimeni nu pare să fie interesat să ajungă la miezul problemei, cauzele care-i determină în special pe tineri să recurgă la consumul de droguri. Tinerii se confruntă cu anxietăți puternice, pe care societate nu vrea să le vadă sau nu se încumetă să încerce să le înțeleagă, punând totul în seama teribilismului sau în seama unei faze trecătoare a adolescenței. Majoritatea simt o lipsă absolut sfâșietoare de compasiune și de apropiere a părinților față de problemele lor.

Pe lângă acest aspect, foarte mulți tineri vor să obțină un succes mare foarte rapid și foarte devreme, ceea ce este nerealist, iar în urma eșecului clar își găsesc refugiul în droguri. Acest fenomen este accentuat foarte mult și de negarea meritocrației la nivel occidental și chiar la nivel intern. Potrivit studiilor și statisticilor, sunt aproximativ 1 milion de consumatori ocazionali de droguri și mulți dintre ei riscă să ajungă dependenți. Aproape 20% dintre părinți sunt de acord și chiar susțin consumul de droguri recreațional. Acești părinți au fost la rândul lor consumatori în tinerețe, însă nu cunosc faptul că drogurile de astăzi sunt de 100 de ori mai periculoase din cauza modificării structurii chimice și din cauza apariției drogurilor sintetice.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background