Ghilezan: Dacă Trump ajunge în pușcărie prevăd un război civil în SUA în această vară

Postat de pe 3 iunie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Marius Ghilezan a vorbit despre situația din SUA după condamnarea lui Donald Trump, revolta cetățenilor și contextul intern rezultat, respectiv despre victoria prezidențială din Mexic a Claudiei Scheinbaum, politician de stânga cu puternic mesaj suveranist și antiamerican.

Donald Trump a fost condamnat pe un subiect legat de prostituție, în vechiul scandal pe care acesta îl are cu Stormy Daniels, în condițiile în care el avea alte capete de acuzare mult mai serioase, referitoare la taxele datorate statului american. Jurnalistul Marius Ghilezan a analizat toate scenariile previzibile în urma unei posibile sentințe dure a Tribunalului din New York, pronunțate împotriva lui Donald Trump la data de 11 iulie. Donald Trump ar putea scăpa cel mai ușor cu o amendă contravențională, pentru că el nu a mai avut abateri financiare. O a doua variantă ar fi o sentință dată cu suspendare și ulterioara sa eliberare pe cauțiune. O a treia variantă ar fi arestul la domiciliu (nedorită de Trump, pentru că i-ar afecta campania electorală și pentru că nu ar mai putea să meargă în mijlocul mulțimilor). O a patra variantă ar fi trimiterea lui Donald Trump la închisoare.

Părinții fondatori ai Constituției americane nu au prevăzut că un candidat la președinție poate fi penal sau inculpat și, drept urmare, Donald Trump va putea fi ales în cel mai sumbru scenariu, nedorit, candidând chiar din pușcărie. „Nu cred că îl vor trimite la pușcărie, pentru că ar începe războiul civil în SUA! Cred într-o variantă mai soft. Oricum Donald Trump are dreptul la apel și la Curtea Supremă de Justiție are 6 judecători numiți chiar de către el”, a avertizat Marius Ghilezan. Capetele de acuzare împotriva lui Trump sunt relativ banale, fiind corespondente unor neplăți, exagerându-se foarte mult în aplicarea unei posibile pedepse. Procuroarea de caz și-a câștigat mandatul într-o zonă a New Yorkului cu fondurile democraților, fiind o militantă activă pentru Joe Biden. Judecătorul este de asemenea obedient în fața democraților.

Trecând la subiectul desfășurării alegerilor din Mexic, s-a reiterat ideea că frontiera sudică este cea mai fierbinte temă de dezbatere din politica americană din ultimele două decenii, fiind asociată cu traficul de droguri, dar și cu migrația ilegală. Ieri, în Mexic a fost aleasă cu majoritate simplă o femeie care și-a făcut studiile în SUA, care a fost mâna dreaptă a actualului președinte, Andrés Manuel López Obrador, și care este suveranistă și anti-americană. Este vorba despre Claudia Sheinbaum, care a câștigat cu 58-60%, continuând proiectul lui Obrador de transformare a Mexicului și continuând linia politică umanistă propusă de actualul președinte. Candidatul pro-american a obținut doar 9-10% în alegeri, iar Xóchitl Gálvez, principala rivală, a obținut 26-28%.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background