Furnizorii de energie lovesc din nou! Să ceri bani în avans e molipsitor

Postat de pe 6 septembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea, „Scamatoriile Iosefinei”, moderatoarea Iosefina Pascal vorbește despre un nou abuz al furnizorilor de gaz și electricitate asupra cetățenilor, precum și despre ce măsuri iau oamenii din alte state membre UE.

Un furnizor de energie, altul decât cel despre care Iosefina Pascal a comentat într-o emisiune precedentă, le-a trimis consumatorilor o notificare prin care le cere individual plata unei garanții de 9000 de lei, echivalentul a 6 luni de plată a facturilor. Ei justifică această cerere exagerată prin nerespectarea plății compensărilor de către stat. Iosefina avertizează că astfel de măsuri se pot transforma foarte rapid într-o practică la nivelul tuturor furnizorilor. 

Pe lângă problema de bun simț și pe lângă faptul că furnizorii nu se sfiesc să ceară practic un împrumut de la clienți, mai există și o serie de probleme legale cu această practică. Tânăra jurnalistă precizează că, în mod normal, Consiliul Concurenței și ANPC ar trebui să aplice amenzi echivalente cu 5-10% din cifra de afaceri sau chiar ar trebui scoși de pe piață astfel de furnizori care fac abuzuri.

Modelul european

În Europa, în ultima perioadă au fost multe proteste și manifestații. Iosefina le menționează întâi pe cele din Italia, unde meeting-urile au avut o componentă interesantă, și anume că oamenii, în semn de protest, își ard facturile la gaze și energie. Ideea a pornit din Marea Britanie, unde sute de mii de oameni au zis că nu-și vor mai plăti facturile. În România, astfel de manifestări ar fi imediat oprite prin sistarea gazului sau curentului, asta pentru că statul nu are  niciun fel de control asupra furnizorilor. Mai mult decât atât, la noi se întrevede un soi de complicitate, întrucât statul câștigă de pe urma facturilor umflate.

Autoritățile nu par să facă nimic pentru a-i sări în ajutor omului de rând. În plus, cetățeanul va ajunge să-și raționalizeze singur consumul sau chiar va plăti în plus dacă își dorește să beneficieze de servicii. Oamenii nu trebuie să accepte astfel de abuzuri și ilegalități pentru că nu fac nimic altceva decât să le dea apă la moară celor care îndrăznesc să le săvârșească. În ritmul acesta, abuzurile și scumpirile vor continua să apară și cetățenii vor fi nevoiți să înghită forțat roadele propriilor lor greșeli. Lipsa de reacție reprezintă o complicitate la răul ce se abate tot asupra omului de rând.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background