Franța este principala victimă a controlului ruso-chinez din Africa. Vin vremuri sumbre pentru UE!

Postat de pe 7 august 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Petru Romoșan a analizat conflictele din Africa și interesele SUA/Rusia/China.

Analistul american Larry Johnson anticipează asasinarea lui Volodymyr Zelenski chiar de către partenerii săi direcți, deși presa va acuza Rusia de uciderea liderului ucrainean. Petru Romoșan consideră că această ipoteză este plauzibilă, pentru că se întrevede o intrare a Poloniei în Ucraina de Vest, misiune ce nu poate fi îndeplinită decât după îndepărtarea lui Zelenski de la putere. Deși acest scenariu este unul cu adevărat spectaculos, războiul din Ucraina și criza de acolo vor trece în plan secundar, pentru că s-a deschis un alt front, mult mai întins și mai important din punct de vedere economic: frontul african.  

Lovitura de stat din Niger înseamnă înlocuirea președintelui pro-francez și pro-american. Niger are o deosebită importanță economică, fiind un stat cu o suprafață de aproximativ 5 ori mai mare decât cea a României, abundând de bogății importante, precum aurul, fierul, cărbunele, uraniul și petrolul. Toate aceste resurse au fost exploatate timp de 8 decenii de Franța în principal, dar și de SUA.

Nigerul și țările cu care se învecinează își depun rezerve masive la Banca Franței, ceea ce face ca Franța să-și poată plăti datoria extrem de mare. Destabilizarea relaționării acestor țări africane cu Franța va genera mari probleme Franței, deși statul condus de Macron declara în urmă cu doar 2 săptămâni că este noul motor economic al UE. Africa va deveni teatrul de război dintre Lumea A (Occidentul – Marea Britanie, Franța, Germania și alte state europene) și Lumea B (Rusia, China, India, Turcia), mizele fiind controlul unor resurse mult mai mari decât cele existente în Europa și controlul unui teritoriu extrem de vast.

SUA se confruntă cu alte probleme în Marea Chinei și în Pacific, nedorind să se implice foarte mult în Africa. Pe de altă parte, Franța are o conducere extrem de slabă, iar tentativele sale de a ațâța țările africane una împotriva celeilalte eșuează. Rusia pare a fi cea mai câștigată, mergând pe strategia convingerii africanilor că îi va ajuta să-și recâștige cu adevărat independența.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background