Fake news-ul, propaganda modernă care schimbă fața planetei

Postat de pe 4 august 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Jurnalistul de investigații Ion Spânu a vorbit despre fake news și despre decadența presei în general, în emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM.

„Faptul că Pelosi s-a dus în Taiwan este un lucru oarecare. Tam-tamul făcut înainte de plecarea sa și tăcerea de după sosire ne arată ceva care ne face să ne amintim de anii ‘80 când se vorbea în presa occidentală despre gerontocrația comunistă. Majoritatea aveau vârste între 65 și 75 de ani. Dacă aia era gerontocrație, atunci ce ne facem cu SUA care este condusă de persoane peste 80 de ani?”, indică Ion Spânu.

De ce în aceste momente se apelează la fake news-uri? Mai ales la fake news-uri prin omisiune… A făcut Nancy Pelosi o postare pe Twitter în care trece fugitiv în revistă ce-a făcut în Taiwan și cu cine s-a întâlnit acolo. Nu avem informații despre ce s-a discutat, pentru că s-ar fi văzut foarte clar că ea vorbește despre lucruri neimportante pentru lumea de astăzi. Eu cred că fake news a fost de la început. Vizita aceasta trebuia prezentată pe larg de toate televiziunile”, afirmă Ion Spânu.

Care a fost planul Americii?

„Ceva nu le-a ieșit conform planului. Americanii știau foarte bine că chinezii nu vor reacționa. Aici s-a urmărit altceva, similar situației cu criza rachetelor din Cuba. Au dat fake news-uri prin omisiune ca să iasă imaginea Americii învingătoare. Ei au avut această misiune să provoace China ca să arate că ea nu poate să fie un aliat al Rusiei de care să se teamă SUA. Americanii au vrut să dispară din conștiința occidentalilor că China ar putea fi un factor decisiv în conflictul cu Rusia”, evidențiază Ion Spânu.

Ion Spânu îl citează pe Mircea Badea pentru a arăta destinul lamentabil al presei: „Noi nu mai avem presă, ci ar trebui să o numim media”. Tot Ion Spânu a scris un editorial în Cotidianul, ‘Din câinele de pază al societății, presa a devenit cățelușul de companie al puterii‘, titlu care subliniază într-o manieră evidentă declinul și decadența presei adevărate.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background