Experimentul din Danemarca – izolarea imigranților

Postat de pe 8 ianuarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Danemarca a găsit o nouă metodă de a izola imigranții, asta după ce a acceptat să primească foarte mulți refugiați. Autoritățile daneze vor să demoleze toate cartierele în care sunt cazați migranții și să îi relocheze pe aceștia în complexe rezidențiale denumite „cartiere sociale”, a anunțat Iosefina Pascal în emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de pe Radio Gold FM.

Motivul invocat de danezi pentru a recurge la această măsură este tocmai incapacitatea imigranților de a se adapta în țara gazdă. Problema subliniată de jurnalistă este tocmai faptul că, printr-o astfel de relocare în cartiere speciale, autoritățile nu fac altceva decât să marginalizeze și mai mult refugiații. Desigur că, din punct de vedere administrativ, este mult mai ușor de controlat un astfel de cartier în care au acces exclusiv migranții, însă consecințele la nivel societal sunt periculoase.

Iosefina Pascal a realizat o paralelă între situația actuală din Danemarca și criza experimentată de americani din anii ’40 și până în anii ’70, când existau cartiere rău famate, unde trăiau în special oamenii săraci. Această marginalizare a perpetuat discrepanța dintre categoriile sociale. Nu doar că persoanele cu probleme nu s-au mai adaptat, dar nici nu li s-a oferit șansa de a o face și au fost în permanență stigmatizate din punct de vedere social.

Așadar, cartierele sociale nu par a fi o soluție potrivită. Mai indicat ar fi ca refugiații primiți în țările europene să fie integrați în societate, să învețe limba țării gazdă, să cunoască legea și să o respecte și să li se ofere un loc de muncă. Liderii europeni au creat această criză tocmai prin faptul că au acceptat valuri de refugiați, fără să se asigure că au capacitatea de a-i întreține și integra rapid. Prin marginalizarea refugiaților radicalizați le sunt încurajate actele de violență și de revoltă împotriva sistemului și a țării în care au ajuns. Cert este că vor profita de pe urma acestei crize tocmai firmele de construcție, pentru că vor fi implicate în reconstrucția cartierelor destinate imigranților.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background