Există vreo relația între stima de sine și situația financiară?

Postat de pe 22 iunie 2022

Autor: Adrian Lambru

Psihologul Alice Macrina Cucu a declarat în cadrul emisiunii „Golden Hour”, de la GOLD FM, că: „Stima de sine joacă un rol esențial în situația noastră financiară. Între acestea două există o legătură de cauzalitate, căci stima de sine este termostatul realizărilor noastre”.

Dacă stima de sine a unei persoane este una ridicată, este una sănătoasă, atunci și valoarea financiară considerată ar trebui să fie una în concordanță cu părerea de sine, după spusele psihologului. Dacă o persoană anume consideră că ar trebui să revendice mai mult pentru munca pe care o depune, pentru implicațiile pe care le are, ar fi cazul unei noi negocieri, unei schimbări din punct de vedere financiar.

Alice Macrina Cucu exemplifică cum o stimă de sine scăzută poate influența situația financiară unei persoane: „Cineva care nu crede că merită, care nu știe că are anumite calități pe care le poate valorifica, este tot timpul în nesiguranță, va arăta toate aceste lucruri în exterior. Așa ceva se simte, nu este de ascuns de către nimeni. Ei bine, unei astfel pe persoane îi va fi greu să evolueze din cauza temerii, din cauza fricii de a greși”.   

Psihologul sugerează ca pentru depășirea acestei stări de panică să abordăm strategia pașilor mărunți. O schimbare prea bruscă a mediului în care lucrăm poate avea consecințe și mai dăunătoare, însă dacă realizăm aceste schimbări într-un ritm lent, dar sigur, stabilitatea emoțională și părerea despre sine pot crește. Odată cu acest fapt, ar urma să se îmbunătățească și starea materială.

„Pe de cealaltă parte, nu trebuie că cădem în cealaltă extremă în care să credem că ni se cuvine prea mult, că merităm totul” – susține Alice Macrina Cucu. „E bine să am încredere în mine, însă o stimă de sine periculos de înaltă este une nefondată. Este important să fim precauți, să nu ne credem atotputernici, atotștiutori și să riscăm tot. O astfel de atitudine este chiar mai dăunătoare decât o stimă de sine scăcută în care putem evolua încet-încet. Dacă ne încadrăm în extrema cealaltă și ne girăm casa, de exemplu, pentru că avem încredere că ne va ieși investiția, trebuie să luăm totuși în calcul și riscurile”.

Emisiunea “Golden Hour”, moderată de Jessie, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 18. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagia de Facebook Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background