Haosul democratic din Franța

Postat de pe 21 iunie 2022

Autor: Adrian Lambru

Scriitorul și analistul Petrișor Peiu a declarat în cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n Căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, faptul că: „În Franța este mare veselie! Rezultatul celor mai recente alegeri arată că francezii își redobândesc țara, asta în dauna lui Macron. Populației nu îi pasă de reputația președintelui în Uniunea Europeană, din potrivă, consideră că aceasta este dăunătoare pentru democrație”.

Petrișor Peiu, un bun cunoscător al sistemului politic francez, este de părere că recentele alegeri parlamentare din Franța ar reprezenta un prim pas al țării către o democrație reală. Acesta susține că prin ultimele mandate prezidențiale, atât ale lui Jacques Chirac și ale lui François Hollande, dar și cel al lui Emannuel Macron, Franța și-ar fi pierdut suveranitatea. Scriitorul vorbește despre influența pe care ar fi avut-o Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite (SUA), dar și Tratatul Nord-Atlantic (NATO) asupra conducerii de la Paris.

„Francezii acum sunt foarte veseli” – a adăugat Romoșan. „Își redobândesc democrația prin acest mare haos care se anunță în Parlamentul francez și prin faptul că Macron nu va mai putea să controleze nimic. El începe o președinție născută moartă. Acesta este un tipic reprezentant al globalismului, iar acum are de a face în Adunarea Națională cu partide de altă orientare politică. Fără acordul lor și fără o majoritate de voturi, nu se poate mișca nimic în Franța după cum dorește președintele”.

Președintele francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea în Adunarea Națională după cel de-al doilea tur de scrutin din cadrul alegerilor parlamentare, asta arată datele oficiale din dimineața zilei de luni, 20 iunie. Acest eveniment ar putea încurca adoptarea reformelor anunțate de președintele centrist pentru următorii săi cinci ani de mandat. Coaliţia prezidenţială Ensemble! („Împreună”) va avea 245 de deputaţi în Adunarea Naţională din totalul de 577. Pentru a deține majoritatea, ar fi avut nevoie de 289 de mandate.

Pe locul al doilea se află blocul de stânga, Nupes. Acesta va ocupa 131 de locuri în Adunarea Națională. Iar pe locul al treilea s-a clasat Rassemblement National, cu 89 de locuri, în timp ce Les Republicains, o formațiune de centru-dreapta, (a patra poziție) are 61 de mandate.

De asemenea, Petru Romoșan este de părere că între aleși și poporul francez ar exista o ruptură: „Poporul, de fapt, nu a prea votat. Asta scoate în evidență foarte tare conștientizarea mare în rândurile oamenilor cu privire la sistemul politic de la Paris în care nu au încredere. Ca în Franța, mai bine de jumătate din populația cu drept de vot să nu iasă la urne, are o însemnătate”. Rata de participare la vot a fost duminică de 46,23%. „În mod paradoxal, Franța profundă se bucură de tot acest haos politic de la conducerea țării” – observă scriitorul.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background