Este legea ONG-urilor un demers legitim?
Postat de Gold FM Radio pe 21 februarie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În partea a treia a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, jurnalista Iosefina Pascal a pus sub lupă ONG-urile și încercările legislative de reglementare a activității acestora.
Domnul Fenechiu a mai depus niște proiecte de lege, printre care și o copie mai proastă a unui proiect mai vechi al lui Șerban Nicolae privind transparentizarea activității ONG-urilor, proiect care nu a trecut de Camera Deputaților la acea vreme. Proiectul legislativ actual prevede ca aceste ONG-uri să publice toate numele persoanelor care au redirecționat 3,5% din impozit, sumele exacte ale fiecărui donator, dar mai prevede și dizolvarea automată a ONG-urilor care nu fac publice aceste liste.
„Predoiu a secretizat datele cu privire la ONG-uri, numele celor care le-au înființat, adresele și alte astfel de informații care ar trebui să fie publice tocmai datorită faptului că aceste entități sunt de utilitate publică și primesc finanțare nu numai de la firme și instituții, dar și de la cetățeni. Ba chiar și SRI poate dona bani pentru ONG-uri, ceea ce este fabulos!”, a afirmat intrigată Iosefina.
Ar trebui ca Fenechiu să-i ceară lui Predoiu să intervină și să se anuleze acea prevedere care secretizează datele ONG-urilor, altfel toată această treabă e fără cap și fără coadă, cele două prevederi legale fiind antagonice. Partea bună a acestui proiect de lege este că da, ar trebui ca toată lumea să știe ce bani se alocă, pentru ce și cum se folosesc acești bani, tocmai fiindcă aceste organizații sunt non-guvernamentale și non-profit și trebuie să aibă un scop bine definit și cunoscut public. Problema apare atunci când e vorba de dizolvarea acestor organizații în mod automat; radierea sau desființarea acestora ar trebui să se facă în câțiva pași după constatarea neregulilor, cu notificarea lor prealabilă pentru a preîntâmpina o hotărâre unilaterală și abuzivă de desființare a lor.
În România activează 2000 de ONG-uri de mediu, dar acestea au fost și sunt lipsite de reacție față de problema recentă apărută în Delta Dunării, față de pericolul ecologic generat de lucrările de adâncire efectuate de Ucraina pe canalele Bâstroe și Chilia pentru a le face navigabile. Este un exemplu clar despre cum se înființează o sumedenie de ONG-uri care primesc finanțare dar care nu-și fac treaba în domeniile lor de activitate. În perioada următoare Iosefina Pascal a anunțat că va realiza o anchetă bombă despre aceste organizații care deturnează fondurile donate pentru un scop clar, din afara țării și nu numai, dar care au folosit aceste fonduri imense pentru a face lucruri chiar contrare acelui scop.
„Transparentizare trebuie să existe. E foarte important ca toate aceste ONG-uri să fie total transparente în privința surselor de finanțare, a sumelor donate și a scopurilor finanțării. Și cu atât mai mult trebuie să fie transparente organizațiile de utilitate publică care papă bani de la buget, aspect care ar trebui să ne intereseze pe noi toți”, a concluzionat Iosefina Pascal.
Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro