Energia din România este de trei ori mai scumpă decât cea din Germania!

Postat de pe 9 iulie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Iosefina Pascal a prezentat în emisiunea sa de la Radio Gold FM o serie de date îngrijorătoare despre prețul energiei, comparând valoarea acesteia din România și din Germania.

De mai bine de o lună, România este o piață de lux deja ca preț al energiei. Motivele pentru această creștere rămân un mister. În ziua de foc 25 iunie (una dintre cele mai călduroase zile ale acestui an), România avea o energie de 203 euro/MWh, Germania 76 euro, iar Franţa 46 de euro/MWh. Situaţia ridică semne de întrebare, deocamdată fără răspuns, mai ales în contextul în care de fiecare dată când energia s-a scumpit în România prima explicaţie a Guvernului era aceea de aliniere la preţurile europene. Dar acum, când energia vestului este ieftină, România şi regiunea din care face parte de ce a devenit o piaţă de lux.

Începând cu luna mai, preţul energiei din România a reintrat pe o pantă ascendentă. Astfel, de la o medie de 60 de euro/MWh în aprilie, în mai preţul mediu a avut un salt de până la 36%, până la 82 de euro pe MWh. La nivel european, evoluţia pieţelor de energie a fost relativ omogenă, dar din luna iunie este vizibilă o decuplare la nivel de preţ între pieţele est europene de cele vestice în sensul că regiunea din care face parte şi România a devenit peste noapte extrem de scumpă. În acest moment, preţul energiei pentru consumatorul final este în continuare plafonat, astfel că aceste scumpiri nu îl afectează direct, deocamdată.

Germania are particularitatea de a consuma foarte multă energie electrică, tocmai pentru că germanii au trecut deja la mașini electrice și la centrale de apartament care folosesc electricitate. Cu toate acestea, România are prețuri de trei ori mai mari decât Germania la energie. Mai există o diferență: în multe state din vest, inclusiv în Germania, statul încasează foarte mult din faptul că cetățenii sunt chiriași, nu proprietari, deci statul încasează și din plata utilităților. În România se scumpesc carburanții, energia și gazul tocmai pentru a compensa această pierdere cauzată de faptul că românii sunt proprietari.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background