Emmanuel Macron lucrează pentru realegere cu oamenii lui Nicolas Sarkozy

Postat de pe 28 octombrie 2021

În cadrul emisiunii „Lumea-i cum este”, realizată de Roxana Istudor la Gold FM, s-au punctat câteva repere din demersurile pe care le face președintele Franței pentru un nou mandat, chiar dacă nu și-a anunțat candidatura.

Președintele francez Emmanuel Macron construiește o mașină de campanie electorală, cu foști conservatori, pentru că și-a dat seama că trebuie să câștige mai mulți alegători de centru-dreapta pentru a-și asigura un al doilea mandat la alegerile de anul viitor.

Două surse apropiate președintelui au declarat pentru Reuters că, în spatele ușilor închise, echipa prinde contur, cu membrii ai partidului fostului președinte de centru dreapta Nicolas Sarkozy printre cei care vor forma campania. Rolul proeminent acordat foștilor loialiști ai lui Nicolas Sarkozy oferă indicii cu privire la politicile cu care vor defila într-o campanie care se va concentra pe imigrație și identitate, dar și pe economie și puterea de cumpărare, într-un moment în care prețurile energiei vor crește.

Așadar, actualul șef de la Elysee, cândva ministru într-un guvern socialist, privește spre dreapta.

Și ca să fie clar, l-a ales pe Sebastien Lecornu, un fost conservator, pentru a conduce campania.

Lecornu a intrat în politică pentru Sarkozy când avea 16 ani. A devenit primar al unui orășel din Normandia când a împlinit 18 ani și apoi cel mai tânăr consilier guvernamental al lui Sarkozy, la vârsta de 22 de ani.

Este o reală schimbare față de strategia campaniei din 2017 a lui Macron, când fostul bancher de investiții a urcat ca un outsider politic care a proclamat că nu este nici de stânga, nici de dreapta și a dinamitat partidele principale ale țării. În timp ce atunci campania sa a fost condusă de un personaj de partid socialist puțin cunoscut, Jean-Marie Girier, care a și rămas în umbră, de altfel, iată că viitorul scrutin va avea alte ținte.

Evident că ascensiunea conservatorilor în tabăra lui Macron provoacă neliniște în rândul unora dintre echipele de stânga – așa-numiții „băieții lui Macron”, în majoritate tineri de 30 de ani – care l-au ajutat să obțină președinția în 2017. Și tot evident, Macron va încerca în continuare să mențină aparențele centriste.

Potrivit analiștilor și comentatorilor, deși a preluat puterea promițând că va elimina „lumea veche” a politicii franceze, Macron nu are șanse la al doilea mandat fără vechiul strat. În acest moment, sondajele îl dau potențial câștigător – la limită.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background