Emanuel Enache la Golden Hour cu Jessie: despre Harmony Yoga și energiile chackrelor

Postat de pe 18 mai 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, Emanuel Enache, fondatorul sistemului Harmony Yoga, a vorbit despre sistemul de meditație și yoga creat de el, dar și despre Circuitele Sistemelor Armoniei Vieții sau Circuitele Sistemelor Energiei Vieții.  

Emanuel Enache a descoperit yoga încă din copilărie, de la o vârstă foarte fragedă, odată ce mama sa i-a pus în mână o carte despre yoga a lui Nicolae C. Tufoi, recunoscut ca fiind pionierul practicii yoga în România. Aprofundarea noțiunilor și practicilor ce țin de yoga a pornit de la un mister pe care Emanuel Enache a căutat cu ardoare să îl elucideze: ce unește toate căile spirituale existente? De aici a început călătoria explorării ființei umane, pentru că aceasta stă la baza tuturor căilor spirituale.

Fiecare om își susține și manifestă energiile vieții prin cele 12 sisteme majore ale corpului uman: sistemul osos, sistemul nervos, sistemul respirator, sistemul circulator, sistemul limfatic, sistemul digestiv, sistemul tegumentar, sistemul excretor, sistemul imunitar, sistemul endocrin, sistemul cardio-vascular si sistemul reproducător.

Fiecare dintre aceste sisteme are un circuit propriu, intern, format în principal din glanda endocrină aferentă, organul si chakra sa, dar are și un circuit deschis care îl conectează cu unul sau mai multe din celelalte sisteme majore. Fiecare dintre aceste sisteme manifestă una sau mai multe din energiile vizibile din universul nostru, care se manifestă prin sistemul de 7 chakre ale corpului uman. Prin sistemul nervos central și periferic, energiile vieții sunt distribuite de creier spre zona glandelor endocrine și de acolo mai departe spre organe, fascii și mușchi. Toate organele sunt proiectate energetic în mai multe părți ale corpului nostru: pe palme, pe tălpi, pe iris, pe ureche, pe organele sexuale. În acest fel s-au dezvoltat mai multe feluri și linii de masaj, taping, EFT, pranic healing și alte practici energetice, unele care se completează, altele care se contrazic sau diferă clar.

Care sunt exact conexiunile care se fac în corp pentru a se crea aceste sisteme? Există sistemele clasice de meridiane din MTC, ce se regăsesc în presopunctura, masaj, acupunctură, sau sistemele de nadis-uri din yoga sau marma-uri din ayurveda, dar au mai apărut și noi sisteme de tipul Su-Jok, prana healing, EFT, taping, etc. Dar care e numitorul lor comun, care se regăsește în corpurile noaste, ale tuturor? Aceasta este întrebarea esențială la care Emanuel Enache s-a străduit să ofere un răspuns pe înțelesul tuturor, explicând exact cum funcționează chakrele din corpurile noastre.

Emanuel Enache a punctat și faptul că energiile naturii ne influențează energiile acestor 12 sisteme majore ale vieții, în funcție de ritmurile circardiene, de ritmurile zi/noapte, de ritmurile anotimpurilor, de ritmurile tatvice, etc. Totodată, aceste 12 sisteme ale corpului uman funcționează alternant, pe parcursul celor 24 de ore ale fiecărei zile. Fiecare sistem și  organ are un maxim de 2 ore si un minim de 2 ore. Un maxim când energiile vieții îl infuzează maxim și când el conduce activitatea întregului corp și un minim, când timp de 2 ore se relaxează, se reface și se purifică.

Ca să trezim, să alimentam, să vindecam sau să echilibrăm o energie în interiorul nostru indicat ar fi să lucram acea energie exact în intervalul în care acel organ, circuit și sistem funcționează la capacitate maximă. De asemenea, ca să tratăm mai holistic și mai rapid o boală, cel mai eficient ar fi să activăm din toate punctele corpului circuitele acestor sisteme și să lucrăm de la planul energetic, atins de yoga și de masaj, până în planul de înțelegere mentală sau de nutriție. Este esențial să verificăm pulsul propriei vieți și unicitatea ființei, cu avantajele si minusurile proprii și mai ales ritmul nostru propriu, pentru a ne putea folosi eficient de tehnicile pe care le propune yoga.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background