E de neiertat faptul că BOR nu intervine pentru apărarea fraților ortodocși din Ucraina!

Postat de pe 16 noiembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu a criticat felul în care BOR a ales să-i abandoneze pe călugării ortodocși din Ucraina, cetățeni români ce se confruntă cu violența regimului Zelenskiy.

Biserica Ortodoxă Română s-a făcut practic de râs și a dat dovadă de cinism în fața ororilor la care sunt supuși frații români din Ucraina, neintervenind public și arătând o lipsă totală de solidaritate. Regimul lui Zelenski îi asuprește pe călugării de la mănăstirea ortodoxă de la Bănceni din Cernăuți, încolțindu-i cu forțe armate și pedepsindu-i pentru fapte născocite.

„Preafericirea Sa Daniel rămâne prizonier acelui grup care l-a numit în funcție, altfel nu cred că un om care deține o asemenea funcție poate să facă așa ceva. Problema este că el are aceste obligații, are aceste frânghii care-l țin legat de cei care l-au numit atunci și de interesele lor ascunse, altfel nu cred că n-ar fi intervenit. Era atât de simplu și era și o chestiune de imagine dacă vreți”, a punctat jurnalistul Ion Spânu, evidențiind totuși că este absolut impardonabil comportamentul Patriarhului.

Nu se poate interveni pentru că ucrainenii „nu vor să se supună jurisdicției Bisericii Ortodoxe Române”, ceea ce este o aberație totală, pentru că frăția ortodoxă și solidaritatea ortodoxă nu ar trebui să țină cont de cetățenie sau de naționalitatea credincioșilor. Cei care invocă astfel de argumente sunt total rupți de realitate și uită că strămoșii românilor de astăzi din Cernăuți erau pe teritoriul României, nu în Rusia; au fost preluați cu forța în URSS și apoi s-au trezit că Cernăuți face parte din Ucraina. Nici nu contează că sunt români sau nu, dar sunt credincioși a căror biserică este atacată de armată și supusă unor tratamente abuzive. „Demonstrăm încă o dată că atitudinea noastră față de războiul din Ucraina este dictată din altă parte”, a adăugat Ion Spânu.

Oficialii statului, dar și oficialii BOR au fost informați de abuzurile grave de la Bănceni imediat cum s-a aflat, deci nu au nicio scuză pentru lipsa lor de acțiune și pentru indiferența crudă de care au dat dovadă. Jurnalistul Ion Spânu a scos în evidență faptul că această inacțiune ar fi putut fi orchestrată de către serviciile secrete din România. Este vorba despre a face din interesele altor națiuni, în speță ale Ucrainei, o prioritate, în timp ce România poate să se prăbușească sub ochii noștri, iar totul face parte dintr-un amplu joc de putere și imagine ce vizează obținerea/menținerea unor funcții sau a unor avantaje.

Vineri, 17 Noiembrie, de la ora 11:00, se va organiza un protest pașnic în fața Ambasadei Ucrainei împotriva acestor abuzuri ignorate complet de către guvernanți. Vor fi prezenți jurnaliști ai Clubului de Presă, dar și jurnaliști de la Realitatea Plus.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background