Duduie păcănelele în online și autoritățile dorm

Postat de pe 1 aprilie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolul iminent al „spălării pe creier” a tinerilor și chiar a copiilor prin deschiderea a mult prea multe case de pariuri și chiar prin poziționarea acestora în apropierea unităților de învățământ.

Jocurile de noroc și „păcănelele” au ajuns să fie promovate de către influenceri copiilor. Nu de puține ori, elevi de vârste fragede sunt văzuți în astfel de case de pariuri sau făcându-și conturi online pe site-uri de acest tip, cheltuind banii primiți de la părinți pentru pachet la școală sau pentru transport. Tinerii sunt din ce în ce mai interesați de astfel de activități care provoacă dependență și care, de multe ori, ruinează vieți și familii întregi.

Casele de pariuri au acaparat publicitatea în mediul online. Nu există site de știri, canal de Youtube, canal pe platformele de streaming care să nu fie sponsorizat de case de pariuri sau care să nu permită astfel de reclame. Autoritățile statului ar trebui să ia atitudine, mai ales că devine un fenomen din ce în ce mai răspândit ca anumite figuri din spațiul public să promoveze astfel de activități în fața unei audiențe formată preponderent din minori. Spunea premierul Marcel Ciolacu că va lupta împotriva „păcănelelor” și că le va scoate în afara orașelor, dar iată că nu și-a dus la bun sfârșit promisiunea.

Între timp, cel mai mare dușman al acestor indivizi e media alternativă. SRI, Institutul Național de Cercetare (ICI), ANCOM, CyberInt, DNSC, toate acestea sunt instituții care ar putea și ar trebui să ia măsuri cu privire la abuzurile și cenzura suferite de presă. În realitate, în loc să protejeze entitățile media de atacuri cibernetice sau amenințări, aceste instituții nu mișcă un deget pentru a sprijini demersurile jurnalistice. Acest lucru s-a văzut clar din indiferența lor de până acum cu privire la atacul asupra site-ului jurnalistului Sorin Roșca Stănescu, CorectNews, și în inacțiunea lor în cazul blocării, suspendării sau ștergerii conturilor de pe rețelele de socializare ale Gold FM. Când e vorba de sancționat presa fără argumente solide, sunt primii la a cenzura și a da hotărâri abuzive.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background