Un nou dosar penal pentru achizițiile din plandemie

Postat de pe 1 aprilie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Pe  birourile din DNA se clădesc munți de dosare ce au ca subiect fraudele și achizițiile din pandemie. În emisiunea sa de pe Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat detalii exclusive din unul dintre cele mai recente dosare cu privire la achizițiile necorespunzătoare din pandemie.

A apărut un nou dosar la DNA și, totodată, a fost transferat către Laura Codruța Kovesi dosarul cu privire la achiziția de vaccinuri girată de Ursula von der Leyen. Oamenii se așteptau ca acest dosar al achizițiilor din pandemie să fi fost trimis demult la Parchetul European și să fie trimise în judecată persoanele care au săvârșit fapte penale. Se pare că abia acum se trece prin aceste proceduri, a dezvăluit Iosefina Pascal.

DNA-ul, care are deja sute de dosare din pandemie nesoluționate, anchetează un „tun” de 30 de milioane de euro dat printr-o afacere cu măști. A fost făcut un denunț către DNA de către FACIAS, care a sesizat că cele 100 de milioane de măști de protecție achiziționate în pandemie nu au fost niciodată folosite. Recent, procurorii au informat FACIAS că au început urmărirea penală în rem în urma acestui denunț.

„Statul român, prin Ministerul Economiei, condus la momentul respectiv de Virgil Popescu, a decis să combată specula de pe piața românească și a venit cu ideea de a achiziționa o cantitate uriașă de măști de protecție anti-Covid – 100.000.000. Pentru asta, a implicat și Compania Națională Romarm SA. Prețul plătit pentru numărul uriaș de măști a fost de 112.000.000 lei, peste 22 milioane de euro. Problema a apărut însă când statul român a trebuit să valorifice aceste măști, să justifice investiția”, scrie FACIAS în denunț.

Conform datelor obținute de FACIAS, statul a valorificat doar 5% din întregul lot de măști, restul rămânând neutilizat sau a fost donat la diferite instituții. Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului spune că, de fapt, 95% dintre măștile cumpărate de stat nu au fost niciodată folosite. În cadrul dosarului Romarm a fost pus sub control judiciar Gabriel Țuțu, directorul companiei, după ce mai fusese reținut de NDA pentru achiziția de măști neconforme. Procesele sunt tergiversate la nesfârșit și pare că nu se vor lua niciodată măsuri împotriva profitorilor pandemiei.

Kovesi doarme pe dosarul Pfizer

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, preia ancheta în dosarul Pfizer și investighează acuzațiile de infracțiune în legătură cu negocierile și achiziția de vaccinuri. Ursula von der Leyen, acțiunile ei și ale directorului general al Pfizer sunt în atenția Parchetului European. E foarte bizar faptul că dosarul a fost anchetat inițial în Belgia și nu a fost trimis direct la Parchetul European, având în vedere că este vorba despre gestionarea incorectă a fondurilor europene și de activitățile posibil ilegale ale președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acuzațiile sunt următoarele: interferența în funcții publice, distrugerea probelor, conflict de interese (soțul Ursulei lucrând la o subsidiară a companiei Pfizer). Se apropie alegerile și oamenii încă nu știu dacă Ursula este sau nu condamnată penal și nu este dezvăluită nici rețeaua sa de complici, deși mulți dintre ei sunt cei care vor cere votul cetățenilor în următoarele luni.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background