Dr. Florin Bloj la Golden Hour: Tromboza venoasă profundă – afecțiune gravă, dar neglijată

Postat de pe 2 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul celei mai recente ediții a emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, prezentată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, dr. Florin Bloj a vorbit despre tromboza venoasă profundă, a treia cea mai răspândită boală cardiovasculară a secolului XXI.

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune acută foarte gravă și reprezintă formarea unor cheaguri de sânge în sistemul venos profund, de cele mai multe ori la nivelul membrelor inferioare, explică Dr. Florin Bloj.

Cauzele apariției acestei boli pot fi multiple și de multe ori este vorba despre un ansamblu de factori care duc la creșterea vâscozității sângelui și la apariția cheagurilor, după cum informează Dr. Florin Bloj. Posibilele cauze sunt:

  • Imobilizare prelungită în cazul persoanelor care au suferit o intervenție chirurgicală;
  • Obezitatea;
  • Cauze cardiologice;
  • Cauze medicamentoase – incluzând aici anticoncepționalele, terapia în cazul menopauzei, chimioterapia;
  • Șederea prelungită la birou, în mașină sau mijloacele de transport în comun;
  • Cauze genetice;
  • Fumatul.

Medicul avertizează că și copiii pot fi predispuși la episoade de TVP (tromboză venoasă profundă), dar în cazul lor afecțiunea poate fi depistată de timpuriu. Adulții au tendința să treacă cu vederea simptomele pe care le au, ajungând într-un stadiu cronic al bolii în care totul se complică și este pusă în pericol viața.

Tromboza poate apărea la persoane de orice vârstă, iar primul simptom care ar trebui să ne alarmeze este umflarea unuia dintre membrele inferioare, chiar până la dublul diametrului celuilalt membru. Această afecțiune poate surveni și la sportivi, chiar dacă aceștia au o viață activă, în special dacă iau anticoncepționale sau dacă au suferit traumatisme.

Cel mai importante este ca pacientul care observă primele simptome să se prezinte de urgență la medic pentru a evita complicațiile. De obicei se aplică tratamente anticoagulante, pentru a se încerca dizolvarea cheagului, însă există și tratamente moderne, mai eficiente. Tratamentele de ultimă generație sunt destul de costisitoare și sunt disponibile doar la spitalele private.

Prevenirea trombozei se poate realiza prin mișcare, prin adoptarea unui stil de viață activ, prin fluidizarea sângelui prin administrarea ocazională a unui anticoagulant, hidratare și utilizarea ciorapilor compresivi când este cazul (la condusul pentru perioade îndelungate, dacă meseria necesită lucrul din picioare etc.).

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background