Donarea sistemului Patriot – ce înseamnă pentru România?

Postat de pe 9 mai 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Comanda mascată de donare a unui sistem de apărare Patriot Ucrainei, dată de Joe Biden lui Iohannis cu prilejul vizitei acestuia în SUA, este subiectul actual și arzător prezentat de Iosefina Pascal în emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM.

E mare agitație în legătură cu sistemele de apărare Patriot achiziționate de România, sisteme care au ca menire apărarea spațiului aerian național și care sunt, așadar, de mare importanță strategică. După vizita lui Klaus Iohannis la Washington au început să apară diverse speculații: fie că s-a dus ca să fie certat de Biden pentru îndrăzneala de a candida la șefia NATO, fie să primească susținere din partea președintelui american pentru asta, ori că vizita a avut ca scop recomandarea ca România să ofere Ucrainei sistemul de apărare Patriot. Se mai vehiculează și ideea conform căreia donația către Ucraina a singurului sistem de apărare aeriană operațional al României poate reprezenta chiar trocul făcut de Iohannis pentru a accede la una din funcțiile dorite, la NATO sau în structurile UE.

Este vorba de un sistem care ne-a costat peste 1 miliard de euro și care constă din 200 de rachete Patriot. Astfel, ar fi vorba de o donație de peste 1 miliard de euro pe care ar face-o România. Dar dincolo de costuri, de cât ar costa acest act de mărinimie și de susținere militară, ce ar însemna asta pentru siguranța națională a României? Nicu Fălcoi, vicepreședintele Adunării Parlamentare a NATO, a spus clar: „Țara noastră nu-și permite să doneze Ucrainei sistemul Patriot”. Până și Radu Tudor, „neuroatlanticul cu Antenă”, în dialog cu Rareș Bogdan, a afirmat că nu ar fi bine să donăm un sistem Patriot Ucrainei, că nu e o idee bună.

În acest caz, Parlamentul nu are niciun cuvânt de spus, ceea ce este îngrijorător. Conform Constituției și normelor democratice, Parlamentul și membrii acestuia reprezintă voința poporului. Din start există o mare problemă dacă Parlamentul este ocolit în această chestiune. E o decizie executivă, deci Guvernul poate decide și pixul lui Ciolacu poate semna o factură de peste 1 miliard de euro pentru poporul român pentru această donație. „Eu cred că nu vom dona niciun sistem Patriot către Ucraina, doar unul este operațional în țara noastră la acest moment, la celelalte se lucrează pentru operaționalizare”, a mai declarat Nicu Fălcoi.

Avem doar un sistem operațional și chiar pe acela vrem să-l donăm. Iohannis a declarat că se va discuta în CSAT despre posibilitatea de a face această donație, dar nu s-a pronunțat în acest sens. În spatele ușilor închise, ascuns de popor și cu România luată pe persoană fizică, Iohannis va propune în CSAT, ca pe un secret de stat, dacă da sau dacă ba și, mai departe, Ciolacu semnează. „Dacă se decide în cadrul CSAT și respectiv în cadrul Guvernului a fi donat singurul sistem de apărare antiaeriană a României, sistemul de origine americană Patriot, e foarte gravă situația”, a concluzionat jurnalista. 

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background