„Doar Putin este criminal?” – Iosefina Pascal despre neo-nazismul din Ucraina, la GOLD FM

Postat de pe 3 martie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Puritanii din Kiev sunt fără de păcat? Ei nu au păstorit nazismul, foametea și corupția? Ei bine, o forță militară neo-nazistă din Ucraina este cea mai importantă armă în aceste momente”.

În ultima săptămână, în spațiul mediatic atât din România, cât și din restul lumii, s-ar fi răspândit informația conform căreia Federația Rusă a recurs la propagandă în contextul conflictului armat pe care îl are în Ucraina. Însă, această propagandă ar fi prezentă de ambele tabere, susține Iosefina Pascal.

„Partea cea mai gravă este că pun etichete de extremiști pe foarte mulți oameni simpli” – spune jurnalista GOLD FM. „Cei care spun că nu vor război, se folosesc de tragedii ca să spună că suntem atacați de ruși și să inducă ideea că trebuie să intrăm în război împotriva lor. Un bun exemplu în acest sens este moartea celor opt militari din avionul MiG-21 LanceR, respectiv elicopterului IAR-300 Puma”. Cum a specificat Iosefina și în emisiunea de pe 2 martie, din război și din suferință s-ar face foarte mulți bani.

Agenda extremistă

Iosefina Pascal atrage atenția asupra unei posibile manipulări la nivel public cum că oamenii simpli ruși ar purta și ei o parte dintre vină, doar pentru că s-au născut cu această cetățenie. În acest caz, există mai multe exemple, precum eliminarea reprezentantului Rusiei la concursul Eurovision sau suspendarea din cadrul Ligii Europene de Natație a sportivilor ruși. Iar lista poate continua.

„Mai era un băiat, cel cu svastica, care a procedat sub același principiu. Iar astăzi, juniorii, fac același lucru. Regimul din Ucraina le-a spus civililor că printre ei s-ar afla sabotori ruși” – declară jurnalista GOLD FM. Acest aspect ar fi cu mult mai grav în contextul în care joi, 24 februarie, legea marțială a fost decretată în toată Ucraina. Orice cetățean ucrainean are posibilitatea să ne înarmeze în scopul apărării patriei sale.

Batalioanele naziste

Încă din anul 2014, ar fi apărt rapoarte în spațiul public ce cuprind informații despre organizațiile naziste din Ucraina. Amnesty International, o instituție internațională specializată pe drepturile omului scria la acea veme despre posibile „atrocități” prin care ar fi trecut cetățenii ucrainieni, fapte săvârșite de batalionul Aidar în regiunea de nord Luhansk.

„Sunt vreo 50 de astfel de grupări, unele dintre ele nu sunt naziste, dar principala forță armată a acestora s-au revendicat cu acest statut și au fost documentate de serviciile secrete americane drept naziste. Totuși, sunt finanțate în continuare de Statele Unite ale Americii” – a adăugat jurnalista GOLD FM. 

Publicația The Time Magazine, într-un articol din 2019, scria că 40 de membri ai Congresului American ar fi semnat o scrisoare prin care cereau departamentului de stat să desenmeze batalionul ucrainean Azov drept organizație teroristă: „Azov recrutează, radicalizează și antrenează cetățenii americani de ani de zile”.

Batalionul Azvov provine din grupul paramilitar național-socialist „Patriot al Ucrainei” și s-ar fi remarcat prin propagarea de lozinci de supremație a rasei albe, puritatea rasială, puterea autoritară și economia centralizată. Grupul ar susține eliminarea economiei liberale și a democrației politice, inclusiv a presei libere.

„Acești oameni călătoresc în Ucraina și participă în tabere de antrenament paramilitare pentru a efectua diferite atentate teroriste” – subliniază Iosefina Pascal. „Din același articol din The Time Magazine aflăm că principalul loc unde aceștia recrutează este mijlocul Kievului, dintr-o clădire cu patru etaje care este închiriată șefului batalionului Azov chiar de Ministerul Apărării din Ucraina”.

ONU, despre Azov și acțiunile sale

Și Organizația Națiunilor Unite (ONU) ar fi menționat Batalionul Azov într-un raport privind drepturile omului din anul 2016. Comisarul specializat a documentat modul în care sunt folosite clădirile civile și locațiile rezidențiale de către armata ucraineană și de regimentul Azov pentru război. Comisarul a remarcat faptul că locuințele civililor sunt jefuite forțându-i pe aceștia să le relocheze. Pe lângă acestea, au mai fost folosite spații pentru oameni fără adăpost, galerii de artă, spitale și maternități.

„Noi îi condamnăm pe ruși, dar ce facem cu băieții aceștia, care fac asemenea lucruri de ani de zile?” – se întreabă jurnalista GOLD FM. „Ucraina și conducerea sa nu sunt tocmai îngerași, din câte se pare, așa cum îi prezintă media de pe la noi și nu numai. Adevărul este că de zeci de ani, băieții aceștia păstoresc regimurile de la Kiev care au îngropat cetățenii în facturi umflate artificial”.

Autoritățile de la Kiev ar fi tolerat astfel de comportamente ale organizațiilor naziste din țară. Pe lângă asta, la mijloc ar fi și finanțări care le-ar permite desfășurarea de acte extremiste.

Îndoctrinarea copiilor

Una din gravele probleme ale Batalionului Azov ar fi antrenarea copiilor, a minorilor, de dinainte ca aceștia să-și poată da discernământul. Iosefina Pascal a prezentat fotografiile cu unii dintre ei fiinnd înarmați și îmbrăcați în uniforme militare și făcând tot felul de gesturi naziste (vezi mai jos).

„Nu există scuze pentru așa ceva!” – susține jurnalista. „Să îndoctrinezi spre așa ceva, spre idei criminale, reprezintă un abuz asupra acelor copii! Mai sunt oficialitățile de la Kiev niște eroi?”.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.

sursă photo: SERGEI SUPINSKY/AFP, Getty Image, via politico.eu


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background