Democrația de formă (I)

Postat de pe 10 ianuarie 2024

Autor: Monica Tatoiu

Cu excepția acelora care gravitează în jurul puterii, cu beneficiile de rigoare din exercitarea autorității, pe oricine întrebi dacă este optimist privind ziua de mâine, răspunsul este invariabil NU. Pentru că principiile fundamentale ale democrației de fond nu sunt respectate.

Este UE un spațiu democratic? Câtă vreme Constituția UE nu este respectată răspunsul este NU. Scandalul intrării României și Bulgariei în Schengen este exemplul relevant de dublă măsură nedemocratică. Nu se respectă Constituția. Îngrădirea dreptului la opinie, sub pretextul fake news reprezintă o altă încălcare  a principiilor democrației. Exemplele din pandemie sunt multiple. Ele evidențiază și încălcarea principiului responsabilității și libertății.

Are  Comisia Europeană AUTORITATEA să decidă politici economice și sociale de tipul Green Deal (care a distrus economia europeană), achiziționarea centralizată de vaccinuri mult peste nevoile UE, fără respectarea principiului transparenței în cheltuielile publice și îngrădirea libertății de mișcare prin Pașaportul Verde,  împrumuturi nesustenabile pe termen lung în numele țărilor membre, obligarea țărilor membre la cheltuieli asumate la centru dar ne eliminate din calculul deficitului bugetar? Eu și tot mai mulți alții ca mine, cred că NU. Comisarii nu sunt aleși de poporul european. Ei sunt rezultatul negocierilor politice din Parlamentul European, în care dictează nucleul dur al țărilor mari în detrimentul țărilor mici. Când executivul exclude oamenii din procesul legislativ atunci acumulează prea multă putere și sufocă democrația de fond. Se întâmplă în UE, unde Comisia Europeană legiferează împreună cu lobbyiștii și nu Parlamentul European.

Dacă în UE se poate ca democrația să fie amputată prin diluarea autorității atunci în România se poate, și-au zis partidele de la putere. Ce AUTORITATE are un primar care câștigă într-un singur tur cu 10%. În România legea electorală este construită pentru favorizarea partidelor mari. Se încalcă principiul pluralismului.

În UE și în România se încalcă de asemenea principiul de bază al democrației: Domnia majorității simultan cu protecția minorității. Asistăm de ceva vreme la creionarea UE în 3 cercuri concentrice. Nucleul dur reprezentat de Franța și Germania, zona Euro  și restul statelor. Pentru statele din estul Europei, care duc povara contracției economice, exportului de inflație din economiile  vestice, fără a avea resursele de capital acumulat în occident în perioada Cortinei de Fier este cel mai greu. Când state precum Ungaria sau Polonia s-au opus unor ordine de la centru, care le afectează economia au fost amenințate cu suspendarea fluxului de capital. Libertatea și suveranitatea națiunilor este grav încălcată, iar bascularea spre suveranism este doar o consecință naturala a încălcărilor repetate de CE  a principiilor democrației. În Parlamentul României domnia majorității fără respect pentru pluralismul de opinie se vede constant din modul în care legile puterii trec  în disprețul total al amendamentelor minorității.

În acest UE cu 3 viteze se încalcă principiul dreptului la proprietate. Cel mai bun exemplu este modul în care resursele naturale ale României au fost trecute pas cu pas în proprietatea capitalului străin. În numele incapacității administrative românești și a eternei probleme cu corupția. Ca și cum în cercurile aleșilor sunt doar îngerași. Principiul responsabilității este încălcat simultan cu încălcarea separației celor trei puteri în stat. Legea răspunderii ministeriale nu există în România. După cum nu există nici la nivelul comisarilor UE. Procedurile de tragere la răspundere sunt greoaie și depind de aranjamente politice în cele două cercuri centrale.

În acest spațiu democratic de formă urmează un an de alegeri. Vom asista la contestarea legitimității oponenților politici. Fascism, populism, naționalism, Putinism vor fi constant pe buzele partidelor mari care fiind la putere, controlează prin finanțare mass media. Nu exclud și folosirea violenței în contestarea unor rezultate. Nu le iese pasența mai dau foc la un maidan. Totul în numele minunatei democrații. Care, vorba lui Caragiale, lipsește cu desăvârșire.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background