Decăderea presei românești: Oamenii lui Băsescu
Postat de Gold FM Radio pe 11 august 2022
Autor: Oana-Medeea Groza
Se anunță difuzarea unui mini-serial sau a unei mini serii de episoade despre decăderea presei românești, prezentate în cadrul „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, emisiune moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM. Ion Spânu vorbește despre involuția și declinul presei românești, discuția concentrându-se în primul episod asupra jurnaliștilor din jurul lui Traian Băsescu.
„În 2017 m-a preocupat și pe mine acest subiect și publicam atunci în Cotidianul articolul ‘Revoluția presei a fost organizată de SRI pentru îndepărtarea elefanților periculoși pentru sistem‘. Au existat 4 oameni cărora societatea trebuie să le fie recunoscătoare: Petre Mihai Băcanu (România liberă), Ion Cristoiu (Evenimentul Zilei), Sorin Roșca Stănescu (Ziua) și Cornel Nistorescu (Revista Expres). Fără ei am fi avut încă din ’90 presa pe care o avem acum”, spune Ion Spânu.
„Dan Turturică, Dan Tăpălagă, Robert Turcescu, Sorina Matei, Dan Andronic, Corina Drăgotescu sunt puși într-o singură poză. În 2005, Traian Băsescu a decis să-i scoată pe cei patru ‘elefanți‘ menționați anterior, pentru că reprezentau presa veche, comunistă și erau bătrâni, și a vrut să-i aducă în prim plan pe aceștia șase. Lor li s-a dat misiunea teribilă de a continua ideea de presa liberă, doar că toți au acceptat să devină slugile puterii”, dezvăluie Ion Spânu.
Elita lui Traian Băsescu
„A fost o complicitate teribilă a grupului care s-a denumit ulterior ‘Elita intelectuală a lui Traian Băsescu‘. În jocul acesta au fost atrași intelectualii cu imaginea cea mai bună: Pleșu, Liiceanu, Micea Mihăieș și Mircea Cărtărescu. Oamenii ăștia aveau alte preocupări, dar toți au fost trași din preocupările lor pe acest teritoriu al presei. Dintr-odată au fost trași în spațiul public ca oameni de opinie politică. Acești 4 oameni considerați intelectualii vremii sunt principalii vinovați pentru decăderea presei”, amintește Ion Spânu.
„În 2007 se întâmplă ceva formidabil. Traian Băsescu își dă seama că între 2005 și 2007 a finanțat, a creat toată această situație a presei, dar efectul nu era cel scontat. Trebuiau să domine presa, să facă tot ziare de un milion de exemplare, dar să fie de partea puterii, a sistemului. Băsescu a făcut atunci celebra întâlnire de la Neptun când a pus la discreție un avion de 100 de persoane pentru 5 oameni”, dezvăluie jurnalistul Ion Spânu detalii importante din ancheta sa.
„5 intelectuali au plecat din București pe Aeroportul Kogălniceanu, apoi au fost transportați spre Neptun cu microbuzul. În poarta de la Neptun era Oana Zamfir (Stancu). A fost o operațiune foarte bine gândită de compromitere a acestui grup. Băsescu și-a dat seama că nu sunt folositori și a renunțat la ei. În 2009, când Băsescu trebuia să candideze la al doilea mandat, toți aceștia s-au delimitat de el”, evidențiază Ion Spânu.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro