De ce toată lumea e cu ochii pe Afganistan?

Postat de pe 24 august 2021

Autor: Adrian Lambru

Ștefan Popescu, profesor la SNSPA, a declarat în cadrul emisiunii “Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Gold FM că „talibanii de astăzi nu mai sunt cei din 1996-2001, au evoluat foarte mult”.

Citând din cotidianul francez „Le Monde”, Ștefan Popescu susține că ofițeri britanici ar fi declarat sub anonimat că au discutat cu reprezentanți ai talibanilor care aveau accent britanic despre care credeau că au absolvit la Oxford sau la Cambridge.

„Talibanii au avut o strategie foarte clară, au avut o coerență. Nu au mai fost doar niște simple triburi ce au tras câteva focuri de armă” – declară Ștefan Popescu. „Au avut o întreagă strategie de război asimetric la adresa Statelor Unite ale Americii”.

Metalele rare din Afganistan

Afganistanul ar fi o țară al cărui teritoriu nu a fost exploatat deloc în ceea ce privește metalele rare, care ar reprezenta, conform profesorului de la SNSPA, „cheia economiei secolului 21”.

„De asemenea, toată lumea este cu ochii pe Afganistan deoarece este o răscruce de drumuri către Asia Centrală, către Caucaz, către Iran. Se pun la cale foarte multe afaceri și proiecte importante în acea zonă pe viitor. Iar principalul profitor în această situație este, bineînțeles, China. SUA este marele perdant în această situație” – susține Ștefan Popescu.

China – principalul partener economic al Afganistanului

Ștefan Popescu este de părere că am avea toate elementele pentru a susține că Afganistanul va urma să aibă ca principal partener economic pe China. „În momentul de față, talibanii sunt curtați de toate cancelariile occidentale, chiar dacă Uniunea Europeană afirmă că nu avem ce discuta cu talibanii. Cu toate acestea, talibanii se vor îndrepta mai mult spre China în ceea ce privește relațiile politice și comerciale”. Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background