De ce folosim filtre pe internet? – psihologul Gina Dafinoiu, la GOLD FM

Postat de pe 9 martie 2022

Autor: Adrian Lambru

Psihologul Gina Dafinoiu a declarat în cadrul emisiunii „Golden Hour”, de la GOLD FM, că: „Perfecțiunea nu există. Iar tinderea aceasta spre perfect ține foarte mult de o încredere și o iubire de sine scăzute”.

Gina Dafinoiu spune că cenzurarea propriei persoane și ascunderea a ceea ce noi am putea numi defecte prin aplicarea filtrelor de pe social-media ar avea o foarte mare legătură cu o încredere de sine scăzută: „Atunci când sunt de acord cu mine și mă iubesc foarte mult, nu am nevoie să mă cenzurez, nu am nevoie de niciun fel de filtru”.

Ce este încrederea în propria persoană?

Psihologul asociază termenul de încredere de sine cu iubirea de sine și este de părere că efectele sunt atât la nivel psihic, cât și fizic. Aceasta susține că ar fi foarte important să ne cunoaștem calitățile, dar și defectele pentru o mai bună cunoaștere de sine. Gina Dafinoiu încurajează să nu ne fie frică de defectele noastre, pentru că acestea ne pot face deosebiți, ne pot scoate în evidență.

„Această încredere în propria persoană se formează încă din primii ani ai vieții” – declară psihologul. „Între zero și trei ani deja se începe construirea unui schelet de cunoștințe. Pe lângă asta, contează foarte mult mediul în care trăim: dacă acesta este nu este unul prielnic și este unul toxic, cu siguranță și stima mea de sine va fi foarte scăzută”.

Înainte de a avea încredere în noi, Gina Dafinoiu sugerează că ar trebui, întâi de toate, să ne cunoaștem foarte bine din toate punctele de vedere: fizic, să știm ce ne place, care sunt prioritățile noastre și să avem dreptul să alegem pentru noi înșine.

Există o diferență între bărbați și femei?

„Spre deosebire de femei, majoritatea bărbaților au fost crescuți ca, la nivel emoțional, să nu plângă, să nu fie emotivi sau să dea dovada de slăbiciune” – observă psihologul. „Ceea ce nu este foarte corect! Au și bărbații trăirile lor și poate și-ar dori să și-le exprime, dar apare o anumită jenă și nu lasă să iasă la suprafață nimic din ceea ce ar putea da senzația de vulnerabilitate”.

Gina Dafinoiu consideră că atât bărbații cât și femeile ar fi la fel de încrezători, numai că partea masculină ar avea tendința să se cenzureze mai mult. Unii bărbați, chiar dacă în public ar prezennta o imagine impunătoare și impozantă, în sinea lor ar fi, de fapt, foarte emotivi și vulnerabili. Ca acest lucru să fie vindecat, ar trebui să fie recunoscut și acceptat.

Când apelăm la specialist?

Un moment potrivit pentru a apela la un ajutor de specialitate ar fi acela când o persoană ar simți că viața îi este condusă de alți oameni și de cu totul alte principii decât cele personale. În astfel de momente, este recomandat să cerem un sfat de la un specialist. Acesta ar putea ajuta ca stilul de viață și modul în care o persoană se vede pe sine să fie schimbate.

Emisiunea “Golden Hour”, moderată de Jessie, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 18. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagia de Facebook Radio Gold FM România.

sursă photo: Facebook / Gina Dafinoiu


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background