Dacă prin absurd Israelul invadează Gaza, SUA vor fi blamate inclusiv de către țările occidentale!

Postat de pe 20 octombrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, analistul Adrian Severin a abordat subiectul referitor la conflictul extrem de periculos ce a izbucnit în Orientul Mijlociu, încercând să clarifice situația și să descoase pânza propagandei.

În toate conflictele la care asistăm, avem de-a face cu „războaie-spectacol”, așa cum le-a denumit Adrian Severin. Informațiile pe care le avem încă nu sunt confirmate dintr-o sursă terță obiectivă. Informațiile la care avem acces sunt emise de către părțile beligerante, deci valoarea lor de adevăr este incertă sau îndoielnică. Există înclinația de a privi istoria ca pe o luptă dintre bine și rău, însă realitatea faptică din prezent este că nimeni nu este 100% malefic, și nimeni nu este 100% bun.

Trebuie remarcat faptul că Fâșia Gaza este un teritoriu foarte mic în care este concentrată o populație vastă, ceea ce înseamnă că oricând poate fi lovit un obiectiv civil. Sunt multe scenarii posibile, iar în lipsa unor informații obiective este foarte greu de stabilit care este varianta cea mai plauzibilă sau care este adevărul absolut. Indiferent de variante, situația trebuie stopată aici pentru a evita degenerarea conflictului și vătămarea civililor.

Dacă nu se va pune capăt conflictului, se va exercita o presiune uriașă asupra statelor arabe de a primi un val important de refugiați, care pun atât probleme economice și sociale, cât și probleme politice, potrivit explicațiilor lui Adrian Severin. Se va ajunge la alte valuri de imigranți în Europa, ceea ce va crea probleme în plus, de ordin economico-social și de tip terorist.

Joe Biden, președintele Americii, a emis declarații contradictorii la interval de doar câteva zile cu privire la războiul din Orientul Mijlociu. Într-un amplu articol, Adrian Severin a realizat analiza evenimentelor și mutărilor geopolitice generate de războiul israeliano-palestinian, anticipând că SUA vor solicita Israelului auto-reținere (ISRAELUL ÎN FLĂCĂRI. CINE CE A VRUT ȘI CE A OBȚINUT? – Solid News). Schimbarea de discurs ar fi putut surveni în urma conștientizării faptului că, după ce SUA au dat curs primului instinct de a propune o soluție militară a conflictului, reacția populației globale ar fi blamarea inclusiv a Americii pentru eventualele acțiuni violente demarate de Israel în Gaza. SUA nu-și puteau asuma un astfel de risc, mai ales acum, când supremația lor e mai șubredă ca niciodată. Dacă Israelul face greșeala majoră de a invada Gaza sub egida SUA, este limpede că întreaga omenire, dar în special Europa și Occidentul se vor dezice de acțiunile belicoase ale Americii pentru a nu stârni și mai mult comunitatea musulmană din țările europene și nu numai.

Europa occidentală este în pericol din cauza celulelor teroriste ce ar putea fi declanșate din solidaritate pentru frații musulmani asupriți. Singura metodă cu adevărat eficientă de a lupta împotriva terorismului este reprezentată de schimbarea mediului în care organizațiile teroriste au înflorit, de rezolvarea problemelor politice care le-au determinat acțiunile, iar această variantă necesită timp.

Deși tendința generală a fost de a interpreta războiul din Orient ca pe un avantaj pentru Rusia, Adrian Severin a evidențiat faptul că Putin nu avea de ce să-și dorească distragerea atenției de la războiul din Ucraina. Contraofensiva ucraineană pare eșuată, iar Rusia este în continuare prosperă, în pofida sancțiunilor economice impuse de UE. Mai degrabă Occidentul ar fi interesat să abată atenția de la războiul din Ucraina, dat fiind eșecul sprijinului european și american în Ucraina. De asemenea, contrar așteptărilor, nici China nu are vreun interes în acest nou război, întrucât chinezii preferă oricând pacea și stabilitatea, elemente esențiale pentru buna funcționare a motoarelor economice pe care se bazează.

Una dintre variantele de încheiere a războiului ar fi adoptarea soluției celor două state autonome, compromis care a fost acceptat în trecut de statele implicate și care ar trebui reamintit în cadrul negocierilor. Cu toate acestea, o posibilă piedică în finalizarea acestui demers este reprezentată de faptul că în Cisiordania se află o mulțime de așezări evreiești. Dat fiind acest context, o altă soluție viabilă ar fi păstrarea unui singur stat Israel, dar care să nu mai fie exclusiv al evreilor, ci să fie statul cetățenilor israelieni, în care toate comunitățile să aibă drepturi egale.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background