Cum trecem de teama de schimbare în carieră – sfatul psihologului Macrina Cucu la Gold FM
Postat de Gold FM Radio pe 22 septembrie 2022
Autor: Oana-Medeea Groza
Invitată în cadrul emisiunii „Golden Hour”, moderată de Jessie la Radio Gold FM, psihologul și coach-ul pentru o viață mai bună Alice Macrina Cucu a oferit câteva sfaturi despre cum să trecem peste frica de schimbare când vine vorba de job.
Frica de schimbare este firească, deoarece un creier perfect funcțional va încerca întotdeauna să ne ferească de orice posibil pericol semnalat de senzația de necunoscut. Alice Macrina Cucu recomandă o analiză profundă a situației în așa fel încât să stabilim ce precauții ne putem lua și ce putem controla. Frica de schimbare este corelată și cu stima de sine, întrucât aceasta ne influențează modul în care ne vedem capabili de a face schimbări.
Pentru a înțelege cu adevărat frica de schimbare, trebuie să mergem la esența ei și să ne punem întrebarea: despre ce este frica mea? Unii se tem de necunoscut și de faptul că s-ar putea să nu fie capabili să gestioneze anumite situații. Alții se tem să nu iasă prea mult din zona lor de confort sau să nu cumva să nu mai aibă o cale de întoarcere în cazul în care schimbarea pe care o fac îi depășește. Aici este vorba despre a învăța să facem diferența între frici întemeiate și simple presupuneri nefondate.
Ceea ce ne ține în loc este un cumul de mai mulți factori. Este posibil să fim afectați de traume, de o părere mai puțin bună despre sine sau ne poate influența factorul social.
Diferența dintre schimbările din viața personală și cele din carieră
Alice Macrina Cucu punctează faptul că diferența dintre cele două schimbări are legătură cu instinctul de supraviețuire. Pentru majoritatea oamenilor, cariera este egală cu sursa de venit care le poate asigura un trai decent. De aceea, unora le este mai teamă să facă schimbări de profesie, gândindu-se că asta le-ar destabiliza întreaga viață.
Pe de altă parte, lipsa unui partener, de exemplu, nu afectează la fel de mult calitatea vieții. Cu toate acestea, nu există o formulă perfectă, iar creierul se adaptează și ia deciziile cele mai potrivite în funcție de context și în funcție de momentul vieții în care se află o persoană.
Teama de eșec și perfecționismul
Când vine vorba despre o teamă de eșec, dar și când este vorba despre perfecționism, nu facem nimic altceva decât să ne raportăm la un standard mai mult sau mai puțin realist. Perfecționismul este, de fapt, un indicator al unei stime de sine instabile. Această stimă de sine instabilă implică un efort extraordinar pentru a obține validarea celor din jur.
Cum să depășim frica de eșec și teama de necunoscut?
Psihologul Alice Macrina Cucu recomandă o inventariere a gândurilor negative și, de cele mai multe ori, automate pe care le avem. Se poate întocmi un soi de carnețel în care fiecare să își noteze fiecare moment în care a spus un lucru negativ despre sine și să scrie cum s-a simțit în astfel de momente. Lângă, fiecare poate nota un gând bun, o consolare, un sfat care să aducă pozitivitate în gândire și care să-i reamintească faptul că suntem oameni și avem voie să greșim. Acesta este un exercițiu foarte bun pentru a ne educa mintea să abandoneze critica prea dură și distructivă.
Pentru a putea lua decizii mai potrivite, trebuie să ne cunoaștem valorile și țelurile exacte. O altă practică benefică este informarea din mai multe surse și compararea părerilor pe care le aflăm.
Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro