Cum impresiona Ducu Bertzi fetele în tinerețe cu muzica folk?

Postat de pe 8 februarie 2022

Autor: Adrian Lambru

Interpretul de muzică folk Ducu Bertzi a declarat în cadrul emisiunii „Golden Hour” că: „O chitară este oricând de mare ajutor pentru un băiat”.

Ducu Bertzi povestește pentru GOLD FM cum în tinerețe, în anii studenției, faptul că știa să cânte la chitară l-a făcut popular în rândul fetelor. După cursuri, acesta obișnuia să se strângă cu colegii de cămin în parc și să petreacă timp cântând. „Dacă aveai o chitară, aveai succes la fete pe vremea aceea. Am format atunci prietenii și simpatii când ne strângeam mai mulți să încingem cântări. O chitară este de foarte mare ajutor pentru un băiat” – spune artistul.

Succesul cântecului „Când s-o-mpărțit norocu’”

Cântecul „Când s-o-mpărțit norocu’” este unul dintre cele mai cunoscute din repertoriul cântărețului Ducu Bertzi, despre care mărturisește că i-a purtat noroc în viață. „În momentul în care am spus că vreau să cânt la Cenaclul Flacăra mi-au propus să vin cu un cântec idenit. Am venit la ei cu acest cântec, pe care eu nu puneam mare preț. Cei de acolo mi-au spus că va avea un mare succes acest cântec și așa a fost” – a adăugat Ducu Bertzi.

 

https://www.youtube.com/watch?v=JMrQIFSAjJE&ab_channel=CatMusicGold

 

Muzica folk, într-un con de umbră

Artistul este de părere că în perioada comunismului acest gen de muzică s-a vrut a fi interzis. „<Gata cu folk-ul ăsta>, s-a spus atunci” – povestește Bertzi. „Însă noi am continuat să ținem concerte, nu la fel de multe și de mari, ce-i drept, însă până în anii ’90, muzica folk și cea rock au fost foarte populare printre români”.

După Revoluția din 1989, lucrurile s-ar fi schimbat, potrivit artistului. Mai multe genuri muzicale au apărut atunci pe scena românească și au devenit rapid populare. „Atunci pot spune că muzica folk a intrat într-un con de umbră, fix din acest motiv” – susține interpretul.

2022 și folk

În actualitate, într-o piață muzicală aglomerată de diverse genuri, și folk-ul ar avea publicul său. Ducu Bertzi susține că în ultimii doi ani, în ciuda situației pandemice, a avut parte de numeroase concerte. Ceea ce apreciează artistul este că tinerii, generația nouă, descopră și experimentează tot mai mult acest gen muzical.

„Este o muzică de suflet. Versul este foarte bine ales la interpreții de muzică folk în general și este nevoie de acest gen de muzică cu certitudine” – observă artistul.

Regretul lui Bertzi

Ducu Berzi se declară a fi o persoană foarte riguroasă când vine vorba de propria persoană. Tocmai din acest motiv, nu a avut curajul să-și prezinte toate cântecele compuse, să vină cu ele în fața publicului.

„Multe cântece pe care le-am compus nu le-am scos, nu le-am pus pe albume. Sunt foarte riguros cu mine, iar acum regret că nu am compus și mai mult, să rămână și mai multe cântece” – a adăugat artistul.

Emisiunea “Golden Hour”, moderată deJessie, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 18. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagia de Facebook Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background