Cum ar reacționa Statele Unite în cazul unui atac nuclear pe teritoriul lor? – Protocolul, minut cu minut

Postat de pe 7 iulie 2025

Deși nu sunt cunoscute toate detaliile planului, anumite documente declasificate și mărturii ale persoanelor care au fost informate cu privire la acesta permit să stabilirea unor linii generale ale răspunsului american în cazul unui atac nuclear.

Peste jumătate de milion de oameni, uciși instantaneu

O țară din lume tocmai a lansat rachete nucleare; acum este doar o chestiune de timp până când acestea vor ajunge în Statele Unite, ținta sa. Cum și când vor americanii la acest atac? Ce se știe despre acest protocol secret?

Datorită activității lui Bruce Blair, fost șef al lansărilor de rachete și expert în securitate nucleară, și a lui William J. Perry, fost secretar al apărării al SUA, există unele dovezi cu privire la ce ar trebui făcut dacă acest tip de atac ar avea loc într-o zi. Într-un articol,Washington Post prezintă minut cu minut detaliile cunoscute până în prezent. Un atac de această amploare ar putea ucide instantaneu peste o jumătate de milion de oameni

1 minut după lansare

În această fază, radarele au nevoie de foarte puțin timp pentru a detecta rachetele care se apropie. Sistemele terestre transmit date despre ceea ce au detectat sateliții către patru entități.

Printre acestea se numără Air Force Space Command și North American Aerospace Defence Command (NORAD) – organizația de avertizare aerospațială pentru apărarea comună a Statelor Unite și Canadei – precum și Comandamentul strategic al SUA (STRATCOM) din Omaha, Nebraska și Centrul național de comandă militară (NMCC) de la Pentagon.

3 până la 4 minute după lansare

Echipa de avertizare timpurie din centrul de comandă subteran de la sediul STRATCOM raportează observațiile sale comandantului STRATCOM. În același timp, echipele NORAD fac același lucru, iar ambele grupuri furnizează o estimare a nivelului de încredere (fără încredere, încredere medie sau încredere ridicată) pe baza datelor disponibile.

Este prea devreme pentru a evalua țintele exacte ale rachetelor cu un grad ridicat de încredere.

5 minute după lansare

Președintele Statelor Unite este informat cu privire la atac. Dacă se află undeva la bordul Air Force One, o linie telefonică securizată apelează la comandantul STRATCOM. Alarmele se declanșează și un consilier militar îl conduce pe președinte în biroul de criză al aeronavei.

Asistentul pune valiza nucleară pe masă și o deschide, dezvăluind tot ceea ce președintele Donald Trump va avea nevoie pentru a ordona un atac nuclear ca răspuns, inclusiv „cartea neagră” care conține diferitele opțiuni de atac.

Conținutul acestei cărți negre a fost stabilit în cursul unui proces complex de planificare și pregătire pe parcursul mai multor ani de către oficiali militari și de securitate națională. Președintele începe să parcurgă variantele de opțiuni din cartea neagră în timp ce consilierii își formulează recomandările.

10 minute după lansare

Amenințarea a fost confirmată: radarele terestre detectează rachete balistice intercontinentale (ICBM) în zbor. Sistemul NORAD de avertizare tactică și de evaluare a atacurilor integrează și compară datele din mai multe surse independente pentru a furniza cea mai fiabilă evaluare posibilă.

Echipele de avertizare rapidă confirmă că rachetele ICBM provenind dintr-o țară inamică se îndreaptă spre teritoriul continental al Statelor Unite.

Rachetele vor lovi solul american în 12 până la 15 minute. Zonele de impact ale ICBM-urilor nu pot fi încă determinate cu certitudine, dar sistemele informatice actualizează previziunile în funcție de noile date.

Consilierii de serviciu din Situation Room îl țin informat pe președinte. Trebuie luată în considerare o posibilitate: ca aceste rachete să vizeze silozurile de rachete americane, pentru a preveni orice represalii. Dacă președintele dorește să ordone un atac, trebuie să o facă înainte ca rachetele inamice să cadă.

După consultarea consilierului pentru securitate națională, a șefului Statului Major Întrunit și a comandantului STRATCOM, acesta a luat o decizie. Timpul este esențial: rachetele s-ar putea îndrepta, de asemenea, către Washington sau către alte centre de comandă importante.

17-18 minute după lansare

Președintele a decizia sa. Chiar dacă toți consilierii sunt împotriva unui atac, el poate decide să lanseze unul. Folosind un telefon securizat din biroul de criză sau pe cel din valiza nucleară, președintele comunică ordinul său către NMCC: lansarea a 300 de rachete balistice intercontinentale, ridicarea bombardierelor de la sol și pregătirea submarinelor pentru lansare.

NMCC îi cere președintelui să își confirme identitatea, iar acesta scoate din buzunar o bucățică de hârtie groasă asemănătoare unei cărți de vizită și supranumită „biscuit”. Președintele citește codurile de pe biscuit în telefonul său și, la doar un minut după transmiterea ordinului, NMCC îl transmite echipajelor selectate prin mesaje de acțiune de urgență.

Echipajele au autentificat rapid ordinul și au pregătit rachetele pentru ținta aleasă. La aproximativ 20 de minute după lansarea rachetelor inamice, capacele silozurilor americane s-au deschis, iar ICBM-urile s-au ridicat în aer.

La 30 de minute după lansare

Rachetele inamice aterizează pe teritoriul SUA. Este greu de imaginat oroarea unui război nuclear, dar un atac la scară largă ar lovi probabil ținte din zona Washington, cum ar fi Pentagonul, Casa Albă, Congresul, Departamentul de Stat și sediul Agenției Federale pentru Managementul Situațiilor de Urgență.

45 de minute după lansare

La mai puțin de o oră de la lansarea rachetelor adverse, ICBM-urile americane și-au atins ținta.

sursă: activenews.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background