Despre secretele lui Nuțu Cămătaru și legăturile discrete cu puternicii vremurilor. Codin Maticiuc, la GOLD FM

Postat de pe 7 decembrie 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

În cadrul emisiunii ”Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, analistul geo-politic Cozmin Gușă alături de Codin Maticiuc, au explicat dedesubturile cărții „Dresor de lei și de fraieri”, o carte biografică a lui Ion Balint, cunoscut romanilor sub numele de Nuțu Cămătaru.

Care este subiectul cărții „Dresor de lei și de fraieri”?

Pe lângă viața privată a lui Nuțu Cămătaru, unul dintre liderii lumii interlope românești, Codin Maticiuc descrie în cartea sa relaționarea acestuia de-a lungul vremii cu polițiști, procurori, dar și cu lideri politici ca Adrian Năstase, Gabi Oprea, Sorin Oprescu, Liviu Dragnea, Marian Vanghelie.

”Am fost timorat la început. Nu mi-a fost frică din mai multe puncte de vedere: L-am studiat pe Nuțu din exterior și știam că este un om cerebral.”, a declarat Codin Maticiuc. ”La toate evenimentele la care am fost nu s-au întâmplat niciun fel de astfel de eveniment. Fiind acolo mi s-a părut că este foarte greu, deoarece erau ei între ei și era acel respect maxim. Fiecare știa care sunt liderii din sală.”

Interlopul Adrian Mogoș părea să fie cel mai apropiat om de Nuțu, dar se spune despre acesta că l-a trădat pe Cămătaru. ”Nu l-a trădat, ei sunt prieteni și în ziua de astăzi. Toți membrii familiei Mogoș m-au felicitat pentru carte. Mogoș este acel prieten vechi care își permite cu Nuțu tot felul de glume.”

Din carte se înțelege că familia și-a clădit dominația într-o zonă a Bucureștiului pe baza banilor. Potrivit lui Codin Maticiuc, curajul și tupeul au fost calități necesare pentru consolidarea forței clanului lor.

Codin Maticiuc a petrecut 5 ani în compania lui Nuțu Cămătaru a familiei sale și a oamenilor apropiați lui pentru a scrie această carte.

Oameni care au beneficiat de serviciile lui Nuțu Cămătaru

”Nuțu mi-a povestit foarte multe lucruri despre Gigi Becali, lucruri care amândoi le-am ales să nu apară în carte. Multe și care ar fi putut să pună pe cineva într-o lumină proastă.”, a declarat Codin Maticiuc. Nuțu Cămătaru l-ar fi ajutat foarte mult pe Gigi Becali, pentru că acesta, la rândul lui, l-ar fi susținut pe cămătar de nenumărate ori în momente dificile.

O altă situație asemănătoare a fost cea a lui Gabi Oprea, care a fost ajutat de Nuțu Cămătaru. Potrivit lui Codin Maticiuc, ”Gabi Oprea a fost sechestrat undeva prin Ilfov, când era în campanie pentru PSD. Au fost niște cetățeni ai acelei comune, care au avut o pornire împotriva lui sau a întregii delegații de la PSD. Au vrut să îi linșeze, s-au refugiat într-o fabrică și de acolo primarul, care era foarte apropiat de Nuțu, a pus mâna pe telefon să îl sune și Nuțu a adus niște băieți care au făcut extragerea.”

Pe cine apreciază Nuțu Cămătaru?

Nuțu Cămătaru a vorbit cu respect de Adrian Năstase, Adriean Videanu, Cozmin Gușă, Sorin Oprescu, Liviu Dragnea. De asemenea, în carte a specificat că are respect și pentru alți lideri din această lume interlopă, precum Coco Anghel, întemeietorul clanului sportivilor din Berceni. Totuși, a avut probleme cu anumiți judecători, cu șefi din poliție pe care îi consideră corupți. Iar de Marian Vanghelie este dezamăgit deoarece fostul primar al sectorului 5 a declarat în cadrul unei emisiuni de interviuri că nu îl cunoaște pe Nuțu Cămătaru, ceea nu ar fi adevărat, ci din contră.


În cartea scrisă de Codin Maticiuc, este un episod în care un intermediar s-a recomandat ca fiind rudă cu Dragnea. Acesta i-a cerut lui Nuțu protecția pentru fostul lider PSD în perioada petrecută la Închisoarea Rahova. Cămătarul ar avea foarte multă influență între cei arestați, iar Liviu Dragnea părea să aibă probleme grave cu ceilalți deținuți. 

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background