Cum a apărut celebra piesă „Trenulețul”?

Postat de pe 18 mai 2022

Autor: Adrian Lambru

Muzicienii Frații Advahov & Zdob și Zdub au declarat în cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n Căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, faptul că: „Versurile melodiei <Trenulețul> sunt niște metafore ale realității, niște alegorii, dar cu toate acestea, cuvintele sunt unele simple, melodioase”.

Frații Advahov și Zdob și Zdub și-au petrecut perioada de pandemie, bunele luni în care nu au avut parte de concerte, făcând ceea ce știu ei mai bine: muzică și versuri. Aceștia au anunțat chiar, pentru GOLD FM, că pregătesc un nou album cu un concept nou și interesant. Așa a apărut și celebra piesă „Trenulețul”, melodia în limba română cu mesaj unionist care a reprezentat Republica Moldova la concursul muzical Eurovision din acest an.

„Am plecat atunci în Oituz, în România, la poalele Carpaților. Ne-am lăsat telefoanele de-o parte, toate gândurile rele și energiile negative, am luat instrumentele și am început să cântăm. După mai multe zile de liniște am compus mai multe piese, printre care și <Trenulețul>” – a povestit Vasile Advahov pentru GOLD FM.

Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub, susține că aportul acestei melodii este reprezentat de text care vorbește despre drumul vieții sale, faptul că s-a născut în Republica Moldova, dar România este țara de care îl leagă foarte multe amintirii, foarte multe povești: „Versurile sunt niște metafore ale realității, niște alegorii, dar cu toate acestea, cuvintele sunt unele simple, melodioase”.

Succesul „Trenulețului”

Piesa Fraților Advahov și a trupei Zdob și Zdub a avut parte de un real succes în rândul publicului, atât cel românesc, cât și cel moldovenesc, dar mai ales în rândul publicului internațional. La începutul săptămânii, melodia „Trenulețul” ocupa locul patru în topul mondial al unei cunoscute platforme specializate în muzică.

Popularitatea piesei ce combină folclorul cu rock-ul s-a arătat și în rezultatul final al concursului Eurovision. Republica Moldova a încheiat seara de sâmbătă, când a avut loc finala concursului, pe locul al șaptelea în clasament.

„Nu ne-am așteptat acest trenuleț să prindă o viteză așa de mare” – a adăugat Vasile Advahov. „Am fost surprinși când am văzut că a ajuns în toate colțurile lumii. Ne bucurăm cu toții de un rezultat frumos”.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background