Cum a afectat pandemia consumul populației?

Postat de pe 23 noiembrie 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

În cadrul emisiunii ”Raport despre economie”, moderată de Petrișor Peiu, a fost discutat modul în care pandemia, mai exact ceea ce s-a întâmplat anul trecut, a afectat modul de consum al populației.

Oamenii și-au redus foarte mult consumul datorită efectului pandemiei. Aceștia  nu au putut să consume anumite bunuri sau servicii pentru că nu au putut să iasă din casă, fie au fost activități restricționate. Totuși, un alt motiv a fost și efectul unor salarii scăzute. Toate aceste lucruri au dus la o scădere de 8% a consumului populației în Uniunea Europeană.

Gravitatea impactului pandemiei a variat de la stat la stat. Totuși, toate țările Uniunea Europeană au înregistrat scăderi față de anul 2019. Cele mai predominante scăderi ale consumului gospodăriilor au fost înregistrate acolo unde criza a fost mai mare. Spre exemplu, în țările mediteraneene, acolo unde dependența de turism a fost mai mare. În Malta, consumul s-a redus cu 22%, Croația 16,2 %, Spania 15,8%, Grecia 15,6% și Cipru 14,1%.

Cele mai mici scăderi au fost înregistrate în statele care nu trăiesc foarte mult din turism și care au o economie solidă în restul sectoarelor de activitate. Slovacia și-a redus consumul populației doar cu 2,3%, Danemarca 2,4%, Lituania cu 2,8% și Polonia cu 3,3%. După cum reiese din datele statistice de la Eurostat, România nu se află printre cele mai afectate națiuni. Este pe locul 8 din coadă ca severitate a afectării consumului, 4% fiind scăderea în consum.

Emisiunea „Raport despre economie”, cu Petrișor Peiu, este difuzată pe frecvența 96,9 MHz, de luni până joi și poate fi găsită integral pe YouTube sau Facebook la Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Continuați lectura

Melodia actuala

Titlu

Artist

Background