Cozmin Gușă: „Presa românească, corigentă la Eminescu”

Postat de pe 15 iunie 2021

Analistul politic Cozmin Gușă a declarat în cadrul emisiunii “Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Gold FM că: „mult prea mulți români cu putere sunt agenți imperialiști. Așa se întâmpla și pe vremea lui Eminescu”.

15 iunie 1889 este data când a încetat din viață poetul și jurnalistul Mihai Eminescu. Anul acesta, se împlinesc 132 de ani de la decesul „românului absolut”, cum îl numea Petre Țuțea.

„Mihai Eminescu a fost membrul unei societăți secrete numite <Carpații>. Această organizație susținea atunci unirea Transilvaniei cu țara. Eminescu îi pregătea pe studenții din Transilvania să militeze pentru o Românie Mare. În acest fel, îndrăgitul nostru poet a devenit un dușman al Imperiului Austro-Ungar. Foarte mulți agenți au încercat să-l intimideze”– povestește Cozmin Gușă.

„Mai potoliți-l pe Eminescu

În unele documente s-ar specifica faptul că masonul și agentul imperialist Titu Maiorescu i-a cerut lui P. P. Carp să-l supravegheze pe poet. „Și mai potoliți-l pe Eminescu” – asta a fost cererea lui Maiorescu către Carp.

Implicat în asta ar fi fost și Ioan Slavici, care ar fi trimis rapoarte despre Eminescu către Viena. „Chiar soția lui Slavici, Ecaterina, o unguroaică, a fost prima care a invocat nebunia poetului. Această nebunie a fost documentată în mod fals și Eminescu a fost închis la azil” – a adăugat analistul politic.

Cum a murit poetul și de ce?

Cozmin Gușă declară faptul că în ziua morții, Eminescu și-a invitat un coleg de azil să se plimbe prin grădină și să-l învețe „Deșteaptă-te Române”. Conform mărturiilor acestui coleg, un profesor din Craiova internat la același azil a venit pe la spate și l-a lovit cu o cărămidă în cap pe Eminescu, sfărmându-i oasele capului.

„Mulți spun că acest profesor din Craiova nu ar fi fost atât de nebun pe cât ar fi pretins” – susține Cozmin Gușă. „Aceasta ar fi fost sentința finală a lui Eminescu. Poetul i-a nemulțumit pe imperialiști, care, au avut grijă să-l reducă la tăcere”.

Eminescu în presa de astăzi

Cozmin Gușă critică presa din România. Analistul politic este nemulțumit de faptul că urmașii lui Eminescu nu-l comemorează astăzi, la 132 de ani de la moartea sa: „Marea majoritate a articolelor despre Eminescu au apărut doar în presa din Republica Moldova. Astăzi, presa românească este corigentă la capitolul Eminescu. Rușine să vă fie!”

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background