Coșea: Nu există măsuri economice ce-ar putea redresa situația țării pe termen scurt! Decăderea este inevitabilă
Postat de Gold FM Radio pe 19 decembrie 2024
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, profesorul de economie Mircea Coșea a prezentat perspectiva ”România-2025, în mare criză economică”, pe fondul deficitului economic uriaș, respectiv al scăderii ratingului financiar de țară, arătând care vor fi consecințele negative ce vor fi resimțite de cetățeni și de către companiile economice, dacă și cum poate interveni următorul guvern.
Agențiile internaționale de rating financiar au clasat România printre ultimele locuri, aproape de nivelul „junk”. Mai mult decât atât, deficitul bugetar major este un fenomen economic care nu ar fi putut fi evitat în România, potrivit profesorului Mircea Coșea, care a explicat că nu s-au luat măsurile necesare pentru ca acesta să fie stopat. Nu s-au făcut corectări de buget și nici nu s-au diminuat cheltuielile statului. S-a ajuns, așadar, la o politică fiscală complet greșită și total anti-europeană. Actuala coaliție, prin ministrul Boloș, a alimentat bugetul prin inflație și a considerat că singura sursă viabilă de acumulare de venit la buget este impozitarea celor care produc, adică a mediului de afaceri.
Creșterea pensiilor care revin din contributivitate a devenit o practică ineficientă și depășită, peste tot în lume. De aceea sistemele recurg la completarea pensiei cu elemente adiționale, fie prin pensii private, fie prin valori sociale. România s-a transformat în exemplu standard de „așa nu”, mai ales pentru că a devenit un stat colonial, ceea ce înseamnă, printre altele, că produce materie primă, dar nu o prelucrează în țară, ci o exportă. Creșterea economică din România se datorează în primul rând evoluției extraordinare a sectorului privat, dar este anulată prin importuri. Marea problemă a României este că, deși are o nevoie acută de reformare, nu are cine să demareze aceste proceduri. Guvernul este lipsit de specialiști și este „otrăvit” de oameni puși în funcție pe pile.
Noul guvern, care pornește la drum cu un deficit bugetar apăsător, are nevoie să recâștige încrederea populației, pentru că aceasta este un partener esențial în dezvoltarea economică a țării. Ori guvernanții tratează poporul cu aroganță și le oferă garanții care nu au acoperire în realitate. Oamenii de rând observă că prețurile cresc foarte mult, inclusiv la alimentele de bază, că sistemul sanitar este grav afectat, prețurile medicamentelor ajungând la sume colosale. Principalele măsuri pe care ar trebui să le ia România de urgență sunt: consolidarea siguranței energetice și interzicerea interferenței ONG-urilor care susțin cauze absurde în procesul de dezvoltare al țării; ieftinirea energiei; crearea unui program special de stopare a deșertificării României; un plan de creștere a natalității. Dacă nu se iau măsuri, pe termen scurt, decăderea este inevitabilă. Este obligatoriu ca politica fiscală față de sectorul privat, principalul motor al economiei românești la acest moment, să fie schimbată. Trebuie micșorată impozitarea muncii și ar trebui oferite anumite facilități angajatorilor. Starea de nesănătate a sistemului financiar se constantă inclusiv din faptul că se folosesc împrumuturile pentru plata salariilor la stat și a pensiilor, fără a se realiza o echilibrare economică și fără să se facă investiții.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro