Coșea: Implementarea reformei Ciolacu va provoca mari suferințe populației!

Postat de pe 28 septembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, profesorul Mircea Coșea a analizat consecințele probabile ale implementării programului de reformă bugetară ale guvernului Ciolacu.

Actualul guvern se află într-o situație extrem de delicată, provocată atât de lipsa de pregătire a politicienilor, de acțiunile lor care sunt total pe dos față de măsurile luate de către statele europene civilizate în contextul unui deficit bugetar major, de lipsa de coeziune dintre ministere și de problema extrem de gravă a neconstituționalității legilor sau reformelor propuse de guvernanți. În urma implementării pachetului de măsuri fiscale asumat de către guvernarea actuală, cel mai mult va avea de suferit capitalul românesc, format din mediul de afaceri. Nu este vorba nicidecum despre o reformă în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă de un set de măsuri menite să strângă bani cât de mulți, prin orice mijloace, cât mai rapid, fără să conteze consecințele.

Măsurile fiscale propuse de Ciolacu nu sunt deloc eficiente, România confruntându-se, de fapt, cu trei deficite suprapuse. Potrivit explicațiilor profesorului de economie Mircea Coșea, problema României este constituită din deficitul bugetar, deficitul comercial și deficitul de cont curent. România încă mai reprezintă o putere importantă prin prisma resurselor și industriilor sale, chiar dacă cetățenii nu mai sunt pe deplin conștienți de acest fapt. Țara noastră a înregistrat o creștere economică semnificativă în baza sectorului privat, totodată suntem mari exportatori de produse agricole, suntem recunoscuți la nivel mondial datorită complexității și modernității structurii economice, în ultimele luni a apărut în România un concept de politică energetică ce avansează foarte rapid. Conjunctura ne-a ajutat foarte mult și am beneficiat și de sprijinul SUA și al UE. Este esențial, în schimb, ca politicienii de la guvernare să știe să maximizeze potențialul României și să profite de oportunitățile ce se deschid înaintea noastră. De aceea este nevoie de adevărați specialiști care să compenseze amatorismul guvernanților.

Premierul Ciolacu a anunțat că vor crește pensiile cu 30%, deși deficitul bugetar nu permite astfel de manevre, sistemul colectării fiind depășit istoric. „Cum poți să vorbești, ca om care susține că are o pregătire în domeniu, despre creșterea mai mare a pensiilor mici față de pensiile mari în sistem de contributivitate? Contributivitatea nu permite o astfel de măsură. Anvelopa bugetului pensiilor este fixă, nu a crescut, nu are de unde să crească! Prin măsura aceasta propusă de guvernanți se creează alte inegalități”, a punctat Mircea Coșea.

O altă problemă gravă care afectează enorm România este politizarea extremă. Ajung în funcții cheie persoane cu o lipsă de pregătire și de practică absolut absurdă. Așa se îngroapă domenii esențiale sau se ajunge la crize din pricina proastei gestionări a unor probleme relativ ușor de rezolvat. Prin informatizarea instituțiilor publice s-ar soluționa și problema evaziunii fiscale. La momentul actual, întreprinderile cu capital majoritar de stat sunt cele mai mari evazioniste din țară.

Dispariția numerarului este un fenomen natural care se va întâmpla treptat și în România. Numerarul nu va dispărea complet în următoarele decenii, ci doar va fi transferat către alte domenii sau utilizat în alte scopuri. Va crește, totuși, importanță plăților prin intermediul băncilor. Profesorul Mircea Coșea bănuiește că există un mare lobby făcut de către bănci pentru tranziția cât mai rapidă spre folosirea cardurilor, pentru că băncile sunt cele care au cel mai mult de câștigat din asta prin încasarea comisioanelor.

În pachetul de măsuri asumat de Ciolacu nu mai apare deloc impozitarea pe cifra de afaceri a marilor companii. Există mai multe explicații, printre care se numără presiunile asupra politicienilor făcute de către capitalul străin, însă Mircea Coșea a subliniat faptul că există posibilitatea ca reprezentanții marilor companii să fi amenințat cu relocalizarea afacerilor acestora în alte state care nu impun astfel de impozite.

În urma implementării măsurilor fiscale impuse de guvernul Ciolacu vor avea de suferit în special cetățenii, pentru că toate scumpirile, taxele și impozitările se resimt și în prețurile de la raft, iar puterea de cumpărare va scădea și mai mult. De câștigat au în acest moment industria de armament și industria de medicamente, pentru că pot profita de contextul global pentru a-și spori profiturile. România are nevoie de o schimbare a clasei politice, de aceea este extrem de important anul viitor prin prisma alegerilor la toate nivelele de conducere și administrație. România și guvernanții săi trebuie să se hotărască rapid unde vor să ajungă și să gândească o strategie eficientă.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background