Comaroni: Trump se va concentra pe Europa de Est, tocmai pentru că doar această regiune e interesantă și pentru Putin
Postat de Gold FM Radio pe 22 ianuarie 2025
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Bogdan Comaroni a comentat situația și viitorul UE după învestirea lui Trump, prin prisma acțiunilor lui Viktor Orban ce vizează un mare atac asupra actualei conduceri a UE, respectiv a declarațiilor Ursulei von der Leyen îndreptate contra strategiilor anunțate de către Donald Trump.
Imediat după preluarea noului mandat prezidențial de către Donald Trump în Statele Unite ale Americii, premierul maghiar Viktor Orban a anunțat demararea celei de-a doua faze a ofensivei împotriva Ursulei von der Leyen și Comisiei Europene. Viktor Orban își oficializează, practic, conflictul cu Ursula și își va folosi în mod inteligent și strategic dreptul de veto. Zilele trecute, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Ursula von der Leyen a făcut o serie de declarații clar orientate împotriva lui Trump, spunând că Europa se descurcă pe cont propriu, având resursele și mijloacele necesare pentru a se autoîntreține.
Forumul Economic Mondial de la Davos a devenit doar o formalitate, anul acesta aflându-se doar că, odată cu revenirea lui Trump la putere, America va sista trimiterea oricărui tip de ajutor către Ucraina, în pofida presiunilor făcute de Zelenski și de avertismentele acestuia că rușii reușesc să pătrundă din ce în ce mai departe pe teritoriul ucrainean. Donald Trump insistă ca Vladimir Putin să accepte o variantă de organizare a negocierilor de pace, la aproape trei ani de la izbucnirea războiului ruso-ucrainean. Tot la Davos, s-a pus problema felului în care Donald Trump se raportează la Europa, declarându-i, practic, război prin măsurile economice ce vor lovi direct în sectorul financiar al UE.
Bogdan Comaroni a subliniat faptul că, pe linia de negociere cu BRICS+ și statele componente ale acestei alianțe orientale emergente, Donald Trump va avea nevoie doar de Europa de Est, acolo unde își va și concentra atenția în noul mandat. Europa de Est reprezintă un punct de interes pentru Vladimir Putin, motiv pentru care țările est-europene au devenit importante și pentru președintele american, atât din punct de vedere geopolitic, dar și datorită bogăției de resurse din această regiune. Donald Trump va încerca pe cât posibil să rupă Europa de Est de cea de Vest, pentru că Europa Occidentală este aliniată politicilor de tip woke și progresist, pe care liderul american își propune să le combată. Donald Trump este la un pas de a consolida o înțelegere și cu președintele Erdogan și ar putea introduce Turcia ca un „cal troian” în BRICS, permițându-i acesteia să rămână membră și în NATO. Jocul lui Trump va implica Turcia, va fi unul de tip pro-rusesc și se va axa pe crearea unui bazin controlat de SUA în estul Europei.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.