Comaroni la Golden Hour: Despre mișcarea politică din spatele melodiei “Macarena” a Erikăi Isac

Postat de pe 21 februarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, jurnalistul Bogdan Comaroni a analizat fenomenul capitalizării politice de pe urma unor artiști de trap, care, prin melodiile lor, ar putea influența tinerele generații să voteze într-o anumită direcție.

Erika Isac, o tânără artistă româncă în vârstă de 24 de ani, consacrată a genului trap, a lansat recent o piesă, „Macarena”, cu un mesaj dur, ce pune în prim plan probleme actuale cu care se confruntă societatea. Videoclipul piesei șochează prin faptul că solista este complet goală pe tot parcursul filmulețului, dar și prin folosirea recuzitei speciale. Cântecul este un manifest feminist, ce vorbește despre raporturile dintre bărbați și femei în societatea actuală. Este folosită o amplă simbolistică vizuală, ce face aluzie la modul în care bărbații se raportează la femei și la faptul că acestea sunt considerate adeseori simple instrumente sexuale. Mai mult decât atât, deși limbajul este unul dur și obscen, acesta reflectă realitatea societății românești de astăzi, tinerii folosind un limbaj colorat în conversațiile cotidiene. Limbajul licențios este, totodată, o marcă a genului muzical trap.

Iată câteva dintre versurile piesei: `Dansează fetele, nu-nțeleg care-i problema/”Dacă nu erau bărbații, cine vă proteja?”/ „Să ne protejeze de cine?”/ Exact…/ Când un bărbat și o femeie ies la primu’ date/ Bărbatului i-e frică să nu fie păcălit de glet/ Să nu cumva să nu arate fata ca în poze/ Femeii îi e frică să nu-l apuce p-ăsta psihoze/ Să nu-l apuce omoru’, să-l apuce violu’/ S-apuce să o bată, s-apuce să o-mbete/ S-apuce să o fure, s-o răpească, să se certe/ „Fata, hai că-ți dau locație live în caz de-orice”`. Relațiile din ziua de astăzi au ajuns să fie mult alterate și mai directe, comunicarea adevărată lipsind cu desăvârșire. Mesajul piesei referitor la violența manifestată față de femei a fost cu siguranță auzit, dar rămâne de văzut dacă a fost și recepționat de autorități și de forul politic, dar și de potențialii abuzatori.

Deși este de apreciat cel puțin curajul de a evidenția un astfel de mesaj în spațiul public, Erika Isac și piesa ei nu reprezintă un reper în lumea muzicii, ci reprezintă mai mult un val ce se va sparge mai devreme sau mai târziu, fără să lase ceva memorabil în urmă, lipsindu-i „feeling-ul” care să sensibilizeze publicul. Bogdan Comaroni a subliniat faptul că, deși există într-adevăr cazuri de abuzuri și violuri, majoritatea bărbaților din România sunt respectuoși față de femei, iar în comparație cu unele state din Occident, unde după ora 21 te expui unor pericole iminente dacă ieși, România este o țară încă destul de sigură. În anul electoral 2024, una dintre „armele” folosite va fi organizarea de concerte gratuite în toată țara. Unii ar putea să încerce să profite de mișcarea lansată de Erika Isac pentru a capitaliza politic și pentru a atrage tinerii să vină să voteze.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background