Ciprian Mega despre suveranism în țările ortodoxe, diferențe specifice între naționaliștii din RU, RO, GR, SRB, BG, MD
Postat de Gold FM Radio pe 3 iunie 2024
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Ciprian Mega a analizat suveranismul/naționalismul din țările ortodoxe (Rusia, România, Grecia, Serbia, Bulgaria, Moldova), arătând care sunt asemănările dar și diferențele specifice.
Naționalismul poate fi înțeles diferit și primește diferite nuanțări din punct de vedere ideologic, fapt ce poate duce către o prăpastie a înțelegerii conviețuirii umane. Naționalismul poate vorbi despre demnitate, despre o națiune incluzivă, poate fi tradus prin „idolatrizarea neamului”, care presupune disprețul sau ura față de alte etnii, ceea ce reprezintă o formă de dezumanizare, iar pentru Biserica Ortodoxă este o adevărată erezie. Naționalismul se poate traduce în mintea multora și prin patriotism, prin iubire de neam și prin bucuria de a face parte din istoria și identitatea poporului tău, cea ce este un sentiment vital pentru societățile europene de astăzi și mai ales pentru România, care suferă de lipsa patriotismului. În România, patriotismul este asumat peste tot în mod fals, ceea ce nu face decât să ducă în derizoriu orice fel de gândire patriotică și să distrugă patriotismul adevărat de care România are nevoie. De multe ori românii aflați în străinătate se simt rușinați de rădăcinile lor și evită să vorbească în limba română, aceasta fiind cea mai degradantă formă de etnofobie.
Părintele Ciprian Mega și-a început analiza pornind de la poporul cipriot, de care este profund legat tocmai datorită faptului că a trăit o perioadă în Cipru și a slujit acolo, ctitorind și o biserică. Poporul cipriot și-a cultivat conștiința națională de-a lungul timpului datorită parcursului său istoric. Istoria recentă a Ciprului este marcată de figura Arhiepiscopului Macarie al III-lea, care a fost și președinte al acestei națiuni. El ar fi dorit să se facă unirea Ciprului cu Grecia, dar a fost trădat atât de greci, cât și de aliații britanici, uneltind împotriva lui și serviciile secrete turcești. Politica externă a lui Macarie, un om cu viziune, a vizat transformarea națiunii cipriote, de dimensiuni reduse, într-un popor important pentru istoria lumii și pentru politica mare.
În România, Biserica este folosită, instrumentată politic și ideologic. Pentru a fi cu adevărat o biserică autocefală, BOR ar trebui să pună pe primul loc conștiința națională, pentru ca noi să redevenim sau să conștientizăm că suntem o națiune. Atât statul român, cât și biserica, are mari carențe în ceea ce privește factorul uman, pentru că ne confruntăm cu o reală criză de oameni cu viziune sau curajoși.
În Serbia, textura și spiritul ortodox îi ajută pe cetățeni să fie dârji și puternici. Părintele Ciprian Mega consideră că: „poziționarea lor a fost întotdeauna mai fericită decât a noastră. Probabil că și suferințele din istoria recentă i-a ajutat să fie mai uniți, mai apropiați de biserică și biserica să îmbrățișeze vocația aceasta profetică pentru popor”. Ciprian Mega l-a amintit pe Patriarhul Pavle, pe care l-a descris ca fiind „o conștiință a poporului sârb”, la fel cum pentru Georgia „conștiința poporului” este simbolizată de Patriarhul Ilia. Preafericitul Daniel s-ar putea să resimtă o timorare și o lipsă de autoritate în relația sa cu puterea țării, mai exact cu președintele Klaus Iohannis, care aparține unei orientări protestante.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro