Cioroianu, Baconschi și alții ca ei își dezvăluie obediențele în scandalul Marga

Postat de pe 20 septembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, discuția s-a axat pe concluziile scandalului Andrei Marga, pe reacțiile autorităților române și ucrainene și pe poziționarea intelectualilor/universitarilor legată de abordarea istoriei noastre.

Sorin Roșca Stănescu este de părere că, dacă ar candida Andrei Marga și admițând că suntem o țară liberă în ceea ce privește competiția prezidențială, el ar avea succes dacă s-ar alătura suveraniștilor, cel mai proeminent partid suveranist la momentul actual fiind AUR. În plus, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu este într-o oarecare măsură sceptic în ceea ce privește succesul posibilei candidaturi a lui Andei Marga, deoarece alegerile sunt decise din afara țării.

SRS a declarat că Andrei Marga s-a exprimat ca un om moral, intelectual, ca un istoric care are anumite certitudini în materie de istorie și a considerat că este normal să expună niște idei care sunt, de altfel, corecte. „Din perspectiva oportunității, România este angajată pe o anumită falie a baricadei în acest conflict cu Federația Rusă, iar unor decidenți politici le-a căzut greu afirmația corectă făcută de Andrei Marga. Liderii politici au făcut greșeala impardonabilă de a reacționa”, afirmă Sorin Roșca Stănescu.

Atacuri din toate părțile

Reacția decidenților politici, dar nu numai, este de fapt cea care a provocat întregul scandal. Andrei Marga nu a făcut altceva decât să reitereze niște idei pe care le-a mai transmis de-a lungul ultimului an în alte contexte. Au reacționat Ministrul de Externe și premierul împotriva unui cetățean cu un statut academic și științific înalt. Astfel, oficialii statului au decis să ignore cu desăvârșire criteriile de moralitate și datele istorice care l-au determinat pe Andrei Marga să dea astfel de declarații.

Iar pentru că scandalul nu era suficient de mare, ambasadorul Ucrainei în România ”a turnat gaz pe foc, amenințându-l pe Andrei Marga cu ancheta penală și cu închisoarea. În acel moment, guvernul și presa din țară ar fi trebuit să ia atitudine și să-i ia apărarea cetățeanului român Andrei Marga. În schimb, doar câteva voci estompate din presă au avut ceva de spus, iar guvernul s-a arătat inert, nefiind în stare să apere un cetățean acuzat pe nedrept.

Sorin Roșca Stănescu nu ezită să-i tragă de mânecă și pe intelectuali precum Teodor Baconschi și Adrian Cioroianu. „Este o rușine când acești oameni reacționează într-un asemenea fel față de un monument de cultură cum este Andrei Marga. Ei sunt simple slugi, pentru că deciziile se iau în altă parte”, declară Sorin Roșca Stănescu.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background