Cinismul abordării conflictului din Orient indică un viitor sumbru al democrației și libertății

Postat de pe 1 noiembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Ciprian Purice a analizat declarațiile comentatorilor internaționali care indică sensul și consecințele conflictului israelo-palestinian, ce e previzibil că se va întâmpla în Orientul Mijlociu pe termen mediu.

S-a deschis granița cu Egiptul, permițându-li-se civililor palestinieni și locuitorilor cu dublă cetățenie să părăsească zona de război. România se confruntă cu o lipsă acută de analiști care să exprime opinii pertinente și consolidate despre războiul din Orientul Mijlociu. Până acum, vocea arabo-orientalo-musulmană nu era deloc auzită, majoritatea cunoscând doar versiunea israeliano-occidentală care îi cataloga pe palestinieni drept inamici absoluți.

Este foarte greu de stabilit cu exactitate ce se întâmplă cu adevărat în Orientul Mijlociu. Este limpede, însă, că multor state, printre care SUA, Rusia și China, le convine faptul că războiul din Ucraina a căzut în plan secundar și nu se mai discută despre el. Pe de altă parte, perspectiva unui război total îngrozește analiștii de pretutindeni, mai ales dacă se ia în considerare forța și armamentele noi folosite de armatele celor 2 tabere, dar și ororile care au avut loc deja și care s-ar putea multiplica în perioada ce urmează. Chinezii și-au trimis deja nave în zona Orientului Mijlociu, Putin îndeamnă la pace, Erdogan s-a poziționat anti-Israel. De ce nu vorbește nimeni, însă, de epurarea populației, care este ucisă, devastată sau împinsă să părăsească regiunea războiului pe la granița Rafah, spre un Egipt care refuză să primească refugiați?

„Statul Israel, care a fost expresia politică a mișcării sioniste mondiale, vrea să stea pe propriile picioare și apare/inventează această situație limită din 7 octombrie tocmai ca să se nască noul stat Israel, care nu mai depinde de comunitatea evreiască”, a punctat Ciprian Purice. Pare că interesele financiare primează și nu se mai pune valoare pe viața umană. Netanyahu are proiectul măreț de a face din Israel un stat independent. Israelul își joacă inclusiv existența statală și riscă foarte mult. Singura șansă a Israelului ar fi pacea cu statele vecine.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background