Ce este biosecuritatea și cum putem preveni o infectare cu bolile prionice?
Postat de Gold FM Radio pe 12 noiembrie 2021
de: Maria Teodora Șuta și Adrian Lambru
În cadrul emisiunii „Lumi în coliziune”, moderatorul Radu Golban și invitatul său, Profesorul Doctor James Giordano, au încercat să răspundă la întrebarea: Ce este biosecuritatea? Cât de tare trebuie să ne îngrijorăm cu privire la bolile prionice și cum putem preveni o infectare?
Bolile pironice sunt o categorie de infecțiuni neurodegenerative. În acest caz, sunt atacați neuronii creierului uman, iar agravarea unei asemenea boli poate duce la moartea celui infectat. Boli precum Alzheimer, Parkinson, Huntington, Creutzfeldt Jakob și altele fac parte din categoria celor neurodegenerative.
Spre deosebire de cele mai sus menționate, bolile prionice sunt fatale, iar ceea ce este și mai grav este că sunt transmisibile. Cercetători, medici, specialiști și oameni de știință atrag atenția asupra periculozității unei posibile pandemii de boli pironice.
Profesor Doctor James Giordano, un renumit biochimist și biolog american, este de părere că aceste boli prionice ar putea foarte ușor să fie transformate în arme biologice, declanșând astfel un război hibrid. „Dacă un astfel de scenariu va avea loc, iar populația Pământului va recunoaște bolile prionice, întreaga putere va sta în mâinile țărilor ce dețin un medicament. Asta ar demonta complet echilibrul planetar” – susține James Giordano.
Cum ne putem preveni de bolile prionice?
În prezent, omenirea nu ar beneficia de un medicament pentru o astfel de boală, conform Profesorului Giordano. Până la inventarea unui astfel de medicament, trebuie să învățăm cum să prevenim aceste boli. „Biotehnologia poate fi folosită în acest scop” – declară James Giordano. „Prionii pot fi vulnerabili când vine vorba tehnicile de investigare a genomului uman. S-au făcut diverse studii, iar oamenii de știință au descoperit că agenții existenți în corpul uman pot fi modificați pe cale naturală, cu nimic chimic, pentru a face față pironilor, însă trebuie respectate convenția privind armele biologice și toxinele”.
Apariția bolilor prionice depinde foarte mult de genele unei persoane, deoarece unele populații au o anumită înclinație spre a dezvolta acest tip de boală. Radu Golban dă exeplu aici o populație din Papua Noua Guinee despre care s-a descoperit că în trecut au dezvoltat anumite boli prionice. Cel mai grav sintom era atunci canibalismul.
În acest scenariu, Profesorul Giordano aduce în discuție siguranța națională și necesitatea acesteia: “Ideologia și motivația unei țări, unei națiuni trebuie protejate din partea celor mai înalte niveluri ale statului”.
Suntem amenințați de o pandemie prionică?
„Ar fi periculos” – este răspunsul lui James Giordano. „În acest moment, lumea nu este pregătită de o pandemie prionică. Pandemia de coronavirus încă nu a trecut, iar un asemenea eveniment lasă în urmă consecințele psihologice și bio-etice. Ar fi foarte grav să trecem dintr-o pandemie în alta”.
Spre deosebire de Covid-19, o boală prionică începe să se manifeste asupra corpului uman în aproximativ un an, iar perioada de incubație a virusului poate ajunge și la 500 de zile. Rămâne de studiat, însă, rapiditatea răspândirii acestui tip de boală în această perioadă de dezvoltare.
Care ar fi strategiile de comunicare în timpul unei pandemii prionice?
Potrivit profesorului James Giordano, o astfel de infecție nu ar putea fi comunicată ca atare de guverne. Nu pot afirma că este doar o boală neuro-degenerativă, pentru că acest lucru ar crea haos. ”Important este ca lumea să fie pregătită și competentă să înțeleagă că ne aflăm în fața unei pandemii, că vom avea, că vor exista căi de tratament la îndemâna tuturor.”, a afirmat profesorul Giordano.
De asemenea, din lipsa unei comunicări, încrederea relativă dintre populație și structurile politice s-ar întrerupe și s-ar crea panica. În plus, s-ar risipi multe resurse financiare și organice. O întrerupere a comunicării ar duce la o situație mult mai gravă.
Au fost bolile celebrale spongiforme descrise în literatura medicală?
Potrivit profesorului Giordano, Hipocrate a menționat câteva aspecte legate de prioni în lucrările sale medicale. O idee regăsită în materialele sale, spune că encelopatia spongiformă poate duce la înțelegerea acestor patologii care pot să afecteze creierul. De asemenea, este interesant faptul că agentul patogen ce provoacă bolile spongiforme, se trata în Antichitate prin trepanație.
În greaca veche, cuvântul prion semnifica un instrument de metal, gol pe dinăuntru și cu o coroniță la capăt, utilizat pentru a crea o incizie. Hipocrate utiliza acest instrument pentru analizele sale asupra creierului. Totuși, obiectivul tratamentului prin trepanație era de a reduce presiunea din craniu și de a elimina țesuturile afectate.
Ce fel de teste sunt valabile la ora actuală pentru a depista o contaminare cu prioni?
”Cred că dacă folosim orice lucrare biologică pentru a analiza prionii, reprezintă deja un pas înainte. Faptul că se preiau probe și se asociază cu imagistica, sunt toate acestea metode de investigare care duc la informații performante. Astfel se pot identifica prionii în organism.”, a afirmat profesorul Giordano.
Prof. Dr. James Giordano este un renumit biochimis și biolog american, specialist în politici de sănătate. Între 1987 și 2013 a susținut peste 120 de lucrări, de conferințe, simpozioane și manifestări pregătind 9 rapoarte guvernamentale despre neuroștiință și nevroetică. Interesele științifice ale lui J. Giordano se concentrează pe problemele aplicării (în și în afara medicinei) neurotehnologiilor moderne (stimularea creierului profund, interfața creier-calculator), cercetările privind neurobiologia durerii (teoria porții durerii, scara analgezică) și alte tulburări neuropsihiatrice. În prezent, Giordano este membru la catedrele de Neurologie și Biochimie, este șef al Programului de Studii de Neuroetică și Președinte al Proiectului de Etică Medicală Militară al Centrului Pellegrino pentru Bioetică Clinică, la Georgetown University Medical Center.
Mai multe detalii despre James Giordano pot fi găsite aici. https://www.defenceiq.com/contributor/james-giordano
De asemenea, mai multe informații despre bolile prionice puteți afla de aici: https://www.defenceiq.com/air-land-and-sea-defence-services/articles/prions-as-bioweapons
Emisiunea „Lumi în coliziune”, moderată de Radu Golban, se difuzează în fiecare vineri între orele 12 și 14 pe 96.9Mhz. Înregistrările pot fi urmărite integral pe canalul de Youtube https://youtu.be/ue_Tig5L9io.