Cazul copilului cuțitar nu e singular – creșterea violenței în rândul tinerilor și în școli

Postat de pe 6 aprilie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

Un nou caz de violență în școli a șocat ieri România! Un copil de clasa a 10-a și-a înjunghiat profesoara în timpul orei, chiar în fața colegilor săi. În ediția de joi a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, Iosefina Pascal a prezentat mai multe astfel de cazuri, încercând astfel să facă publicul și mai conștient de gravitatea faptelor de acest tip, care par să se repete mai mult ca niciodată în ultima vreme.  

La un liceu de prestigiu din București, Colegiul „Ion Creangă”, o profesoară a fost atacată de unul dintre elevii săi în timpul orei pe care o preda. Băiatul a sărit la ea cu un cuțit și a înjunghiat-o în zona gâtului. Femeia a ajuns la Spitalul Universitar și, din fericire, se află în stare stabilă. Se întâmpla chiar ieri, sub ochii plini de mirare a altor zeci de elevi la un liceu din capitală.

S-a încercat exonerarea de vină a tânărului, însă fapta sa nu are nicio explicație. Se poate vorbi de premeditare, chiar dacă cel care a comis fapta din senin este un minor. Se pare că pe grupul de Whatsapp al clasei, unde erau prezenți toți elevii din respectiva clasă, se discuta intens despre metode prin care aceștia ar fi putut să scape de un test la japoneză pe care urmau să-l susțină cu doamna profesoară vătămată. Printre sugestiile clasice de chiul sau copiat, protagonistul scandalului a sugerat, mai în glumă, mai în serios, că profesoara ar trebui omorâtă.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-27.png

Sursă: Observator

N-a reacționat decât un singur coleg al său care l-a întrebat „cum să faci așa ceva?”. În alte vremuri, alte generații ar fi fost din start alarmate de o astfel de propunere bizară și, probabil, ar fi sunat la poliție. În schimb, adolescenții din generațiile prezentului au impresia că astfel de afirmații sunt simple glume care ar avea puterea de a-i face mai interesanți în fața colegilor. Pentru ei e normal să folosească astfel de „figuri de stil” și e clar că sunt cumva alienați sau desensibilizați în fața unor astfel de remarci morbide.

Foarte grav este și faptul că acesta nu pare a fi un caz singular, cadrele didactice plângându-se, pe bună dreptate, că incidente similare se petrec din ce în ce mai des și că din ce în ce mai mulți elevi au probleme cu violența și cu drogurile. De aceea, poate ar fi util să se monitorizeze ceva mai strict mediile online și să se verifice mai temeinic materialele video sau conținutul online care ajunge la copii.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background