Abuzuri uluitoare la granițele UE semnalate de organizațiile pentru drepturile omului

Postat de pe 6 aprilie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea sa de la Radio Gold FM, „Scamatoriile Iosefinei”, jurnalista Iosefina Pascal a amintit de ancheta celor de la Euronews, în care sunt citate o serie de rapoarte întocmite de ONG-uri și instituții serioase, cum sunt The Human Rights Watch, Access Now, care au monitorizat evenimentele de la granița țărilor UE, dar și din interiorul UE, investigând cum tehnologia de supraveghere în masă poate conduce la reale crime împotriva cetățenilor și la violarea vieții private.

Spre exemplu, un raport al Border Violence Monitoring Network, întocmit în luna decembrie a anului precedent, avertizează cu privire la creșterea fără precedent a violenței la granița UE. Peste 16.000 de cetățeni au fost afectați de violuri, acte de violență și de umilire. O altă statistică prezintă cum, din anul 2014 și până în prezent, 25.000 de oameni au fost înecați în Marea Mediterană. În ambele cazuri este vorba despre migranți.

În articol, Grecia este dată ca exemplu de stat care contribuie la criza migrației și se precizează că s-au făcut investiții majore în device-uri capabile să facă recunoașteri faciale instant și să citească amprente pentru a-i identifica mai ușor pe migranți. Nu doar Grecia ia astfel de măsuri, ci pare mai mult că se instalează un nou trend în rândul autorităților din mai multe state membre ale Uniunii Europene. Criticii acestor măsuri avertizează că utilizarea noilor device-uri va conduce la intensificarea abuzurilor, la o încălcare flagrantă a intimității persoanelor și chiar la arestări abuzive în cazul în care tehnologia dă greș.

Și în România există un plan elaborat de Ministerul Afacerilor Interne, Planul de Siguranță și Ordine Publică, acționându-se prin intermediul tehnologiilor similare. Bineînțeles că și în acest caz ne confruntăm cu ipocrizia, pentru că nu demult se promova ideea că Europa trebuie să accepte emigranți din Siria și alte diverse regiuni, iar acum, brusc, navele care îi aduc spre Europa sunt scufundate și oamenii sunt ultra-monitorizați.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background