Câți bani a băgat România în Ucraina și ce s-a întâmplat cu banii? Sume șocante!

Postat de pe 23 ianuarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, difuzată pe postul de radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat documentul incendiar publicat de Ministerul Investițiilor, care dezvăluie câți bani a acordat România Ucrainei ca sprijin pentru a face față războiului cu rușii.

Președintele Klaus Iohannis, până nu demult dat „dispărut” din peisajul politicii românești, a revenit în forță. Prima sa acțiune a fost să-i telefoneze președintelui Consiliului European, în convorbire subliniind că este imperativ necesar să continuăm sprijinirea Ucrainei cu orice risc. „În discuția avută Charles Michel, înaintea reuniunii extraordinare pe tema Cadrului Financiar Multianual, am subliniat din nou că este imperativ să continuăm sprijinul nostru financiar și multidimensional pentru Ucraina”, scrie pe X Klaus Iohannis.

Ministerul Investițiilor a făcut publică lista costurilor suportate de România în vederea ajutorării Ucrainei. Din document reiese că, doar în anul 2023, Ucraina a fost sprijinită cu peste un miliard de euro. Din această sumă, 900 de milioane de euro reprezintă fonduri provenite de la Uniunea Europeană. Asta înseamnă că România a plătit această sumă și își va recupera banii de la UE. Există dovezi care arată faptul că, deși ucrainenii au fost găzduiți pe teritoriul țării noastre, modul în care Raed Arafat a gestionat fondurile pentru refugiați este unul total defectuos și a condus la păgubirea românilor, privați de decontările pentru serviciile oferite. După un timp, românii s-au văzut nevoiți să-i evacueze pe ucraineni din cazările date. Dacă nu se pot dovedi plățile în scopul în care acestea au fost gândite de europeni, atunci România nu-și va mai putea recupera banii de la UE. Ar trebui să fie demarată de urgență o anchetă cu privire la aceste aspecte, pentru că altfel România va suferi pierderi uriașe, pe lângă criza economică generată de gaura din bugetul statului. În plin protest și în contextul nemulțumirilor amplificate ale cetățenilor, președintele țării forțează limitele și impune sprijinul Ucrainei cu orice preț.

De ce vine FMI în România?

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) vine la București, la finalul lunii ianuarie, pentru o analiză a evoluțiilor economice și financiare recente și actualizarea perspectivelor macroeconomice, se anunță în presă. Experții FMI au arătat principalele măsuri la care autoritățile de la București ar trebui să se gândească: eliminarea scutirilor, privilegiilor și lacunelor rămase, eficientizarea TVA, implementarea unui impozit reformat pe proprietate și utilizarea politicilor fiscale pentru a promova folosirea eficientă a energiei și încurajarea tranziției la o economie cu emisii neutre de carbon. Pare că aceste noi măsuri propuse de FMI vor lovi în principal clasa de mijloc, mai ales prin introducerea de noi impozite pe proprietăți, la care se adaugă taxele absurde la produsele cu o amprentă de carbon ridicată. Vor fi vizați și angajații din agricultură, construcții, industria alimentară și IT, cărora le vor fi anulate scutirile.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background