UE spune că, pentru a reduce emisiile, este necesar un „preț” al carbonului pentru sectorul agricol

Postat de pe 23 ianuarie 2024

Potrivit experților Comitetului științific consultativ european pentru schimbările climatice (European Scientific Advisory Board on Climate Change), politicile actuale nu oferă suficiente stimulente fermierilor ca să depună eforturi pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă. Experții subliniază, de asemenea, necesitatea punerii în aplicare a unui sistem de „preț” al carbonului pentru sectorul agricol, scrie Euractiv.

„Fermierii și administratorii de terenuri trebuie să fie încurajați să-și reducă emisiile ”, a declarat Jette Bredahl Jacobsen, vicepreședinte al consiliului științific, într-un comunicat de presă, adăugând că „acest lucru ar putea fi realizat prin stabilirea unui preț pentru emisii și prin recompense  pentru absorbții ”

Raportul, publicat joia trecută (18 ianuarie) de către consiliu european, a examinat lacunele cheie în politicile UE de mediu și a constatat că fermierii nu primeau suficiente stimulente financiare pentru a-și reduce emisiile.

Emisiile din sector „au rămas în mare parte neschimbate din 2005 ”, două treimi dintre ele provenind din producția de animale.

Pentru a inversa tendința, ar trebui introdus un sistem de „preț” al carbonului „cel târziu până în 2031”, recomandă experții.

Pentru a reaminti, UE își propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% față de nivelurile din 1990 până în 2030 și să atingă neutralitatea climatică până în 2050.

Consiliul științific și-a prezentat recomandările în timp ce Comisia Europeană pregătește un nou document care va stabili un obiectiv intermediar de reducere a emisiilor pentru 2040, a subliniat Tim McPhie, purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru problemele climatice și energetice, în cadrul unei conferințe de presă organizată după publicarea raportului.

Neajunsurile PAC

Potrivit consiliului științific, politica agricolă comună (PAC) a UE – programul de subvenții pentru agricultură al blocului – nu este suficientă pentru a furniza acțiuni suplimentare privind clima.

„PAC se bazează în principal pe eforturi voluntare, care este puțin probabil să fie eficiente”, citim în raport, care adaugă că majoritatea acestor obiective climatice nu sunt cuantificate.

Experții adaugă că cadrul UE pentru subvențiile agricole „oferă puțin stimulente statelor membre să fie ambițioase” , oferindu-le o mare flexibilitate și multe posibilități de scutiri.

Comitetul consultativ a mai spus că PAC „favorizează fermele mari” prin plăți directe, care sunt plătite fermierilor în funcție de mărimea fermei lor.

Principiul „poluatorul plătește”.

Grupul de experți a cerut instituirea unui sistem de tarifare a carbonului care să aplice agriculturii principiul „poluatorul plătește”, pentru a încuraja fermierii să-și reducă emisiile, cum ar fi Sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), care acoperă în principal energia și producția.

Comisia Europeană ia în considerare deja stabilirea unui preț pentru emisiile agricole. În plus, instituțiile UE negociază în prezent criterii pentru a stabili scheme certificate și fiabile de stocare a carbonului din solul agricol, pentru a remunera fermierii care contribuie la absorbția de carbon în culturi și păduri.

Cu toate acestea, înființarea unei piețe reale a emisiilor agricole constituie un pas suplimentar. Se impune obligativitatea utilizării cotelor de emisii. Principala dificultate este că UE va trebui să stabilească cine plătește pentru poluare.

De exemplu, acestea ar putea fi toate tipurile de ferme, sau doar animale, industria alimentară sau producători de inputuri – care ar include producătorii și importatorii de îngrășăminte și furaje.

Președintele Comisiei de Mediu a Parlamentului European (ENVI), Pascal Canfin și europarlamentarul Jérémy Decerle (ambele din grupul centrist Renew) au propus un sistem de comercializare a emisiilor pentru sistemul alimentar care implică fermieri și industriile de prelucrare.

Un studiu realizat în 2023 la solicitarea Direcției Generale Climă a Comisiei (DG CLIMA) a relevat faptul că provocările specifice sectorului agricol trebuie să fie luate în considerare atunci când se elaborează o politică „poluatorul plătește”.

Aceste specificități includ numărul mare de ferme din UE – peste nouă milioane – și eterogenitatea emisiilor de gaze cu efect de seră produse de ferme.

Potrivit studiului, un astfel de sistem riscă, de asemenea, să reducă producția în UE și să conducă la creșterea importurilor din țările în care producția agroalimentară emite mai multe gaze cu efect de seră, fenomen cunoscut sub numele de „scurgeri de carbon”.

sursă: Euractiv


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background