Cât de importantă este stima de sine în carieră?

Postat de pe 13 aprilie 2022

Autor: Adrian Lambru

Psihologul Alice Macrina Cucu a declarat în cadrul emisiunii „Golden Hour”, de la GOLD FM, că: „Trebuis să avem o stimă de sine stabilă și ridicată când vine vorba de locul de muncă. Iar tot acest mecanism poate fi influențat foarte ușor chiar de noi”.

Alice Macrina Marcu atrage atenția la diferența dintre stima de sine și încrederea de sine. Acestea ar fi două noțiuni diferite, din punct de vedere psihologic. Stima de sine este un concept mult mai larg și cuprinde o parte importantă din personalitatea noastră. În cadrul stimei de sine s-ar afla încrederea de sine.

„La baza conceptului de stimă de sine stă părerea noastră depre propria persoană și emoțiile asociate acestei păreri” – spune Alice Macrina Marcu. „Când vine vorba de carieră, este important să fim încrezători în noi înșine. În momentul unui interviu, de exemplu, trebuie să avem grijă ce părere am despre mine, cum mă simt cu această părere și ce fac în această situație ca totul să iasă bine”. 

Cum ne putem influența stima de sine?

Stima de sine poate fi influențată către bine, potrivit psihologului, prin întărirea anumitor obiceiuri ce ne privesc pe noi. Un bun început în acest sens ar fi exercițiul oglinzii. „Încă de dimineață, înainte de a merge la serviciu, când ne trezim și ne uităm în oglindă, trebuie să ignorăm așa-zisele defecte și să fim atenți la sclipirea din ochi și la toate lucrurile frumoase care ne definesc” – susține Alice Macrina Cucu.

La sfârșitul zilei este recomandat să facem un fel de inventar al lucrurilor bune petrecute în ziua respectivă, lucrurile ce ne ajută să progresăm în carieră. Acestea nu trebuie să fie mărețe și impunătoare. Și lucrurile mini, dar semnificative, pot reprezenta o sursă de progres. De asemenea, exercițiul acesta ar avea și mai mult efect atunci când este scris pe hârtie, căci creierul, prin ochii care văd exact ceva scris, literă cu literă, receptează mai ușor mesaul pentru subconștient.

Emisiunea “Golden Hour”, moderată de Jessie, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 18. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagia de Facebook Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background