Carmen Tănase, despre lașitatea colectivă: „Oamenii sunt nervoși și confuzi, dar nu fac nimic”

Postat de pe 12 august 2021

Autor: Adrian Lambru

Actrița Carmen Tănase a declarat în cadrul emisiunii “Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Gold FM că: „Eu nu am vrut să mă las după val. Am vrut să stau la locul meu, bun sau rău, cum este el”.

Moderatorul emisiunii o caracterizează pe Carmen Tănase ca fiind o „luptătoare pentru idealuri”. Actrița susține faptul că nu a dorit să cadă pradă presupusei propagande. „Am încercat, prin studiu și cercetare, să mă feresc de fake news și de dezinformare, care au venit de-a valma în această perioadă” – declară Carmen Tănase.

Carmen Tănase s-a făcut remarcată în ultimii doi ani, în social-media și în presă, fiind o voce militantă pentru libertățile și drepturile omului în contextul pandemiei de coronavirus. „Au existat voci ce spuneau ^Dar tu ce te bagi în chestia asta? Ești cumva medic?^ ” – afirmă actrița. „Eu sunt actriță, nu sunt doctor. De aceea am vorbit întotdeauna doar din perspectiva umană. Sunt o fire senzorială și am simțit neregulile ce au avut și încă au loc asupra oamenilor. Libertățile și drepturile omului au fost îngrădite”.

Lașitatea colectivă

Carmen Tănase pune problema, la nivel de societate, a unei „lașități colective”. Aceasta susține că oamenii ar fi agitați, confuzi și nervoși, dar nu ar reacționa în niciun fel. „Aici intervine, evident, frica” – observă actrița. „Propun totuși să lăsam frica de-o parte și să ne gândim la copiii noștri, să luptăm pentru ei. Aceștia sunt cei care, după părerea mea, sunt cei mai afectați”.

Carmen Tănase a împărtășit un episod din decembrie 1989 care a marcat-o și pe care îl dă drept exemplu pentru situația actuală: „Am participat la revoluția din 1989. Țin minte că eram la Universitate și m-am întâlnit cu Dan Puric. Amândoi eram bulversați și speriați căci se începuseră tragerea. Atunci, am luat-o la fugă, odată cu mulțimea. Din partea în care noi plecam, o tânără cu o burtă foarte mare, ce presupun că se pregătea să nască, văzându-ne că fugim, pe noi și pe ceilalți, a început să țipe și să-și dea cu pumnii în burtă. ^Lașilor! Nu fugiți, lașilor! Întorceți-vă pentru copilul ăsta!^ – urla și-și dădea cu pumnii în burtă. În clipa aia m-am uitat la Puric, el la mine. Eu aveam copil mic acasă, el la fel. M-am uitat la el, dar nu am zis nimic. Din priviri ne-am zis ^Hai!^ și ne-am întors. Am trecut cum am trecut, până la urmă, cu două gloanțe pe lângă urechi. Nu am să uit niciodată imaginea asta și nu am să renunț în veci. Am hotărât să nu fiu lașă”.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background