Caracatița din jurul Parcului IOR – istoricul dezastrelor și al intereselor

Postat de pe 30 august 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, Iosefina Pascal a realizat radiografia caracatiței din jurul Parcului IOR din capitală. Azi-noapte, Parcul IOR a fost din nou incendiat. Flăcările au izbucnit în jurul orei 22:00 în apropierea magazinului Titan, în zona care a fost retrocedată. Conform ISU, flăcările s-au extins pe o suprafață de aproximativ 4.000 de metri pătrați. Cele 11ha retrocedate din Parcul IOR aparțin unei doamne în vârstă, pe numele său Maria Cocoru, mătușa unui „rechin imobiliar”, Petrică Băjenaru.

Au fost consemnate de presă 3 incendii în ultimele 3 luni în Parcul IOR, dar localnicii susțin că ar fi fost chiar 6 în ultimul an și 14 în ultimii 2 ani. Înainte de aceste incendii frecvente, cel mai probabil cauzate de om, parcul a fost infestat cu șobolani, s-au perindat pe aici și haite de maidanezi, au avut loc sinucideri, biserica a fost vandalizată cu inscripții pro-LGBT și, în general, s-a pus presiune pe cetățeni, prin mijloace mafiote, ca aceștia să cedeze acest spațiu verde din cauza nenorocirilor puse la cale dintr-un interes ascuns.

S-a vehiculat în presă că Petrică Băjenaru ar dori să construiască în acest spațiu deținut de mătușa sa fie un mall, fie o clădire de birouri, fie un bloc. Mai există o pistă care dezvăluie că s-ar dori inclusiv construirea unui parc de distracții pe cele 11ha din Parcul IOR. Sub parc trece rețeaua de metrou, ceea ce nu ar permite construcția. Prin OUG 114/2007 este interzisă diminuarea suprafețelor verzi, indiferent de încadrarea juridică a terenului, deci investitorul nu are voie să defrișeze și să construiască pe acel teren. Dacă primarul capitalei ar sesiza aceste nereguli grave, ar putea acționa în consecință, având de partea sa legea, putându-se astfel recupera spațiul verde contra cost. Cel mai probabil asta a fost și intenția celor care au preluat acel teren, să buzunărească instituțiile statului.

S-a spus în presă că Adriean Videanu a fost cel care a retrocedat cele 11ha către Maria Cocoru, însă informația nu este 100% corectă. Toată tărășenia a pornit de la ultima săptămână de mandat a lui Traian Băsescu în calitatea sa de primar general al Municipiului București. Istoricul acestei suprafețe uriașe din Parcul IOR pornește din anul 2004, când Băsescu era primar și a retrocedat-o către Romalo Eduardo Ioan, care la rândul său i-a retrocedat-o Mariei Cocoru pentru suma de 400.000 de euro. În 2005, când a venit Videanu la conducerea Primăriei București, doamna Cocoru a cerut să fie trecută ca proprietar oficial al acelor 11ha din Parcul IOR. Același Videanu l-a ajutat pe Mihai Pascu să se împroprietărească și să facă bani grei din imobiliare. Petrică Băjenaru a fost implicat în alte inginerii imobiliare, în urma cărora a obținut zeci și sute de milioane de euro, inclusiv în proiectul construcției unui mall la Park Lake.  

Toți acești șmecheri din imobiliare sunt lăsați în libertate și își fac de cap cu acordul poliției. Este clar că incendiul de aseară a fost pornit intenționat, având în vedere chiar modul în care a ars porțiunea cu pricina. Singura soluție ar fi ca primăria să intervină și să-și recupereze terenul.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background