Călugărul Calistrat, prin lipsa de scuze și regrete, face de râs BOR

Postat de pe 15 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată la Radio Gold FM, gazda emisiunii, Cozmin Gușă, împreună cu activistul Aurelian Popa au analizat cazul ultramediatizat al părintelui Calistrat, punctând care ar fi cauzele și efectele sale.

Cozmin Gușă realizează un scurt rezumat al scandalului iscat în jurul părintelui Calistrat, spunând că „niște credincioase extrem de insistente l-au enervat pe părintele celebru Calistrat care, în niște filmări care au apărut așa, pe rând, prima dată și-a vărsat enervarea prin niște injurii, după aia a folosit violența fizică și a dat o femeie pe jos și un al treilea episod îl arată pe Calistrat într-o ipostază la care nu m-aș fi așteptat. Să nu-ți recunoști fapta, mai ales când ești un preot ortodox, și să vii plin de emfază, fără să-ți ceri scuze și în fața femeilor, dar mai ales în fața lui Dumnezeu, asta aruncă mai mult decât o penumbră dubioasă asupra treburilor din interiorul BOR”.

Aurelian Popa a analizat cazul dintr-o perspectivă obiectivă, începând în primul rând cu drepturile, libertățile, dar și obligațiile părintelui Calistrat în calitate de cetățean. Aurelian Popa spune că preotul a fost linșat mediatic, încălcându-se astfel prezumția de nevinovăție. În al doilea rând, la o analiză mai atentă a situației, se poate observa că părintele Calistrat este implicat într-un conflict puțin mai vechi care abia acum a ieșit la suprafață. „A treia chestiune: la ieșirea părintelui Calistrat din secția de poliție, cei de la Pro TV au dat pe post că el ar fi spus că nu are niciun regret și că ar fi spus că ‘bătaia este ruptă din rai‘. Nu vreau să particip la campania de defăimare a BOR, dar nu ai voie să spui că ‘bătaia e ruptă din rai‘ și că nu-ți pare rău în condițiile în care ai o poziție de putere”, a declarat Aurelian Popa. „Cetățeanul Calistrat nu este îndreptățit să-și facă singur dreptate, chiar dacă a fost supus bullying-ului. Nu vreau să particip la campania de defăimare a bisericii ca instituție, dar nici nu pot să apăr sau să susțin un cetățean care încalcă legea”, adaugă Aurelian Popa.

În conștiința colectivă a societății românești, călugărul ortodox este piatra de temelie a Bisericii Ortodoxe Române. „Despre acești călugări noi știm că sunt pioși, iertători, blânzi, înțelepți. El prin ceea ce a făcut practic dărâmă toată această simbolistică a călugărului ortodox care este cărămida bisericii ortodoxe, iar Patriarhia tace sau folosește comunicate savante…”, afirmă Cozmin Gușă în încheierea emisiunii.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background