Bulgaria și Polonia fac ce ar trebui să facă România: critică în mod justificat Comisia Europeană

Postat de pe 29 martie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a adus în prim plan discuțiile cu privire la unirea Poloniei cu Ucraina, dar și protestele fermierilor din țările vecine cu România, iscate pe fondul importului masiv de cereale ucrainene în Europa de Est.

Deja vorbim despre o reală propunere de unire a Poloniei cu Ucraina, nu mai este doar o discuție în plan izolat. O astfel de unire ar presupune ca Polonia să anexeze teritoriul ucrainean sau cel puțin o parte din acesta, nu? Cei care militează pentru suveranitatea Ucrainei de ce nu s-au agitat puțin și pe această temă, la fel cum s-au agitat atunci când a fost vorba ca Donbassul să se unească cu Rusia? Jurnalista a observat că pare că se dorește această unire, scopul final fiind intrarea Ucrainei sau a unei părți din Ucraina în NATO. Probabil că Ucraina se va împărți în două regiuni: cea de vest, anexată de Polonia, și cea de est, independentă sau anexată de ruși. Polonezii deja și-au exprimat doleanțele, ba chiar au instalat un soi de sate temporare în vestul Ucrainei pentru a le veni în ajutor oamenilor din țara cotropită de ruși.

Toate bune și frumoase, dar dacă România și-ar exprima aceeași dorință de a reintra în posesia teritoriilor care acum aparțin Ucrainei, s-ar isca un întreg val de reacții contrare, invocându-se tratatele care nu permit o astfel de operațiune, la care se adaugă argumentul moralității absolute că, ce, noi nu suntem ca rușii să furăm teritorii. „Păi, dacă Polonia vrea unire cu Ucraina și nu zice nimeni nici ‘pâs’, hai să promovăm și noi unirea cu Moldova, unirea cu Ucraina, unirea cu Bulgaria, că avem și acolo rămășițe de teritorii. Doar se merge pe ideea de unire, nu pe cea de ocupare ilegală, de război sau de anexare”, a punctat Iosefina Pascal.

Apropo de urmărirea interesului național, aflăm că premierul Poloniei critică dur UE pentru că „nu a fost în stare să ducă cerealele din Ucraina în Africa și a inundat Europa de Est”. Fermierii s-au plâns că au probleme cu vânzarea propriilor cereale din cauza depozitelor ucrainene. Liderii statelor din Europa de Est critică UE pentru că nu și-a ținut promisiunea de a duce cerealele ucrainenilor în Africa și Orientul Mijlociu. În semn de protest, bulgarii își vor bloca frontierele timp de 3 zile.

Presa bruxelleză informează că premierul polonez și premierul român cer UE mecanisme corecte de a urmări exporturile de grâne din Ucraina. Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au pierdut deja aproximativ 420 de milioane de euro din cauza produselor ucrainene ieftine care au intrat pe piețele interne. Ar trebui să înceapă să se miște lucrurile și pe la noi prin țară, că doar n-o să vină bulgarii și cu polonezii să protesteze în locul nostru.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background